tisdag 29 april 2008

Broräcke

Jag känner att jag vill öva upp balansen så jag klarar att cykla på det här broräcket som finns i centrala Söderhamn...


lördag 26 april 2008

Borlänge

Tittade på kartan, målade lite streck, bjöd upp till dans, diskuterade stegen och trampade iväg.

Fyra glada gossar på happyride i Borlänge, tre på helstela single speeds och en som lät bli växlarna.

Går även att ladda ned á 69 MB.


MTB: Single speeding 2008-04-26 from Tobbe Arnesson on Vimeo.

fredag 25 april 2008

Saxberget


Packade bilen med GUK och Harri, sen bar det iväg till Saxdalen. Måste vara första gången jag kört till Saxdalen med den byn som mål, passerat genom har man gjort massor av gånger.

Vi körde lite fel och hamnade på någons gård, frågade efter vägen, tog rätt väg, passerade över någons gård och körde lite terrängväg med Mitsubishin. Lastade av cyklarna och började putta upp. Tog säkert över 20 minuter att komma upp, rullade ned på 2½ minut med två "vurpor".

Puttade upp igen men tog en annan stig, nu kom vi till toppen och masten. Riktigt brant där på smal storskogsstig, sen öppnar det sig till bred grässtig med en del "småsten". Går att ligga på riktigt fort här, sen planar det ut och man börjar trampa järnet.

Sen var Harri trött på puttande och tog kameran under armen medan jag körde om sektion för sektion och han fotade.



Fler av Harris bilder här.

Riktigt bra stig faktiskt, c.a. 180 höjdmeter. Måste rigga kameran för filmning och köra några nya åk någon dag.

Grum utsikt från toppen också!

Bergletandet börjar bra, hoppas de andra också ger resultat!

Edit: La till Harris bilder.

onsdag 23 april 2008

Hela listan

Pirathamnade ned tidningen The Rolling Stones lista över de 500 bästa låtarna, tänkte att det kunde ge mig någon ny artist att tycka om. Det mesta var känt sedan tidigare och jag höll på att få en Beatles-shock innan det hela var över. Men några guldkorn fanns där.

Kom på att jag lyssnat för lite på Howlin' Wolf och Ray Charles så de ska jag ge mig på, hittade dock en (för mig) ny artist att lyssna mer på:

#462 The Staple Singers - Respect Yourself



#276 The Staple Singers - I'll Take You There

tisdag 22 april 2008

Skivbromsmek, på riktigt

De senaste två besiktningarna har de påpekat att min vänstra bromsskiva bak håller på att rosta bort, sen fastnade handbromsen och till slut slets beläggen ut. Så det gick väl inte att skjuta upp det längre. Bilen styrdes till Örebro där Biltema hade slut på bromsskivor så det fick bli vägen över Västerås hem, första gången jag varit på två Biltema på samma dag. Så skoj är det inte, liksom.

Sen dröjde det ett tag ety chefsmekanikern (hej Far) var upptagen, men nu var det dags!

16:02, skivan exponerad

16:58, skivan borta. Järnspån runt ABS-sensorn.



17:26, damasken trasig på kolven i bromsoket. D'oh!

Det uppstod mycken huvudbry hur fan man fick kolven att gå in i oket igen, så mycket att vi pressade ur kolven helt (omluftning) och fann att den satt gängad på handbromspinnen. Fick Googla fram att man inte bara kunde skruva in den igen utan var tvungen att trycka samtidigt, löstes med en tving för tryckandet och rörtång för skruvandet. Finmekanik (för att inte tala om hur spettet användes för att bända loss oket från skivan).

19:25, gamla beläggen jämfört med nya.

Gamla skivan jämfört med nya.

19:38, monterat och klart på vänster sida.


20:09, högersidan klar. 31 minuter mot 3½h...

21:16, bromsarna luftade, sommardäcken på.

Torde gå något fortare när jag nu tvingas riva vänstersidan igen och byta den där trasiga damasken...

Stort tack för hjälpen Far! Vem fan har råd att ha bil utan en Far med kunnande och garage?

(Och nej Jesper, det var aldrig något fel på hjullagret. Det ljög vi ihop för att göra dig nervös men du förstod ju inte allvaret i ett sådant fel - sorry!)

Tržič, Slovenien



Čez planince from Grgos on Vimeo.

söndag 20 april 2008

Slovenien

Ju mer jag kollar, dessto bättre verkar Slovenien. Riktigt sugen att packa bilen med en 5-Spot och rulla dit.



Fler bilder från ovanstående här.

Brittiska tidningen Singletrack har varit i Tolmin och trampat, verkar riktigt bra. Läs deras artikel och kolla bilderna här.


Lyckades efter fyra försök registrera mig på ett slovenskt MTB-forum och skapa en tråd där en del bra tips dykt upp.

En herre kontaktade mig via PM på forumet och de tycks guida bland de här bilderna.



Inspirerad av allt läsande om Slovenien letade jag upp Quercus Cuvée Rdeci 2005 (nr 98535) på bolaget, tillfällig nyhet och verkar vara enda slovenska rödvinet i deras sortiment. En flaska testades, fin färg men inte så spännande vin. Dock helt drickbart.

Vilka blir med till Slovenien för lite stigrulla bland lövträden på alpsluttningarna?

torsdag 17 april 2008

Potenta cykelberg?

Kollade kartan efter potentiellt potenta cykelberg i Ludvikas närhet, hittade fem som är värda att kolla upp efter befintliga stigar och fina linjer.

Dammsjöberget vid Klenshyttan, kan ge 132 fallhöjdsmeter och har en väg upp på baksidan vilket kan underlätta. Finns troligen inga stigar där dock. Ned till Lorensbergatjärnen finns idag en kul men ganska flack stig, värt att kolla upp om den går att förlänga ända från Sausberget. Kan då ge 100 ytterligare fallhöjdsmeter.


Hillklinten ned mot Persbo, kan ge 182 fallhöjdsmetrar om det vill sig. Har varit på Hillklinten ett par gånger men inte sett någon stig åt det hållet, får leta.


Låsberget ned mot Sunnansjö, verkar finnas en traktorväg men finns där stigar? En stig syns på kartan, kan vara riktigt bra! Har kollat på det berget i flera år men aldrig tagit mig dit. Kan ge 200 höjdmeter.


Norsberget och Hästfallsberget mot Nedre Hillen, så pass nära Ludvika att man kanske orkar dit med DH-maskinen. Finns en hel del stig i det området, kanske åt rätt håll?


Tolvmansfallet på Saxberget ned mot Saxdalen, verkar finnas en stig som ser lovande ut. 200 höjdmeter finns det potential för.

Dags att leta fram kompassen och knata ut i skogen...

onsdag 16 april 2008

Höjdarstigen

Tog med mig Harri till Höjdarstigen på Ställviksberget, på tre och en halv timme fick vi till drygt två minuter film. Att vi är långsamma gamla AM-farbröder framgår smärtsamt tydligt. Som Harri sa, vi får göra om det i slutet av sommaren och se om vi fått upp någon fart!

Ladda hem de 19 MBen eller kolla direkt:

MTB: Höjdarstigen 2008-04-16 from Tobbe Arnesson on Vimeo.



Kolla även Harris bilder här. Återbesök i slutet av säsongen anbefalles, så där långsamt får man inte cykla!

måndag 14 april 2008

ICQ vs MSN


1997 registrerade jag mig hos ICQ, när de började med reklam i klienten körde jag knäckt variant av någon gammal klient. Tills jomper tipsade om Miranda, då var det ICQ via den klienten istället. Sen blev jag singel och "alla" potentiella tjejer jag träffade på SprayDate hade bara MSN.

Så till slut svalde jag min stolthet och la till MSN-protokollet i Miranda, kör alltså både MSN och ICQ i samma program. Utan reklam, blinkande ikoner och annat skit. Ren text, som det ska vara.

Men på senare tid har jag fått stora problem med SPAM via ICQ-protokollet, även om frestelsen är stor att tanka ned och installera .exe-filer från totala främlingar tänker jag nu lägga ned ICQ och bara köra MSN. Trist men det har blivit alldeles för jobbigt med ICQ, har försökt få SPAM-filter att funka men det blir bara halvdant. Varje dag får jag städa bort en handfull kontakter från listan.

Min "MSN" går att läsa här, för de som vill "adda" mig.

söndag 13 april 2008

Proof of concept

Ska flytta om någon månad så jag tänkte det var bäst att börja möblera...



Bara proof of concept än så länge men det verkar lovande! Visar i detalj när det är klart...

lördag 12 april 2008

031-XC

Jag var ju till Häggs för ett par helger sedan och plockade hem ett par nya leksaker. Fjong har ni redan sett men vad det andra var har förblivit en hemlis.

Det har kliat rejält i fingrarna att få provrulla den nya cykeln, massörer, väder och Stockholm har dock kommit emellan.

Idag skulle det tillslut ske, bilen till Sörvik och några rullningar utför berget där. Men så kom snön, djävla aprilväder! Fast besluten att testa nya cykeln lurade jag ändock med mig Harri ut på lite lek i Ludvikas närområde.

Först gick turen till Folkets Hus lastkaj, här har min 5-Spot tidigare bett om nåd. Verkade som ett bra ställe att testa om jag klarar av att dropa till plat med nyförvärvet och vad den skulle gilla det. Cykeln poppade fint så fint över kanten och landade på asfalten nedanför med en irriterad gäspning...

Vi trampade upp på Högberget och rullade lite olika stigar, den väl tilltagna fjädringen svalde med lätthet det jag lyckades ge den och bad uppfodrande om mer.

Vi tog oss vidare till den numer nedlagda Vallhallaskolan och dropade till slänt istället, även här tyckte min nya lekkamrat att jag var tråkig och begärde mer. Dock var jag efter fyra timmar trött på regn och snö och rullade hem istället.

Förlåt GUK, jag lovar att försöka utmana dig mer nästa gång!

GUK? Jo, Global Uppvärmings-Kälke, uttalas "guck". Att leka DH är snarlikt barndommens släpa-upp-för-brant-och-glida-ned-med-kälken, men i dessa växthustider finns knappt några snöbeklädda kälkbackar kvar så i framtiden är det väl bara cykel som funkar...

Här är en kort film från mina desperata försök att ge cykeln något att fröjdas åt (nedladdning á 10 MB):

MTB: First ride on the Glory 2008-04-12 from Tobbe Arnesson on Vimeo.


Den obligatoriska bilden från den sunkiga soffan


"this is fat"


Öppnar liften i Gesunda snart?

fredag 11 april 2008

Sys ovrld error


Hann inte ens värma upp på löpbandet innan det ansåg sig överbelastat, tar det som en personlig förolämpning! Planen var att springa fem kilometer nu på morgonen men krångel med löpbandet och sedan axeln satte P för den planen, blev blott fyra...

Länge sedan det blev fyra morgonträningar, skönt att vara på G igen!

onsdag 9 april 2008

Ölprovning

Ölprovning på Gammelgården på temat "Svenska Mikrobryggerier". Thomas Husing levererade en informativ och mycket gemytlig kväll.



16 glada hade anslutit för att lära mer om öl och smaka några av de svenska mikrobryggeriernas alster.


Tyvärr i plastmuggar, men det var mest en fråga om estetik. Här ses den skummigaste ölen för kvällen, Dugges Bältesspännaren. I bakgrunden Malin som arrangerade det hela, föredömligt!


Ryddan ser ganska nöjd ut med kvällen så långt. :)


Här är de sex öl som smakades.

Jämtlands President
Rätt god lager. Kul historia var om de utländska gäster som fått se Evert Ljusberg rätt dragen i en bar, de hade köpt den här ölen och trodde att det var Sveriges president de såg där i baren. De köpte tio flaskor och fick dem signerade. :)


Örebro bitter
Funkis öl men jag är inte så förtjust i bitter.


Holiday Booster ale
Min första öl från Sigtuna bryggeri, gick i belgisk stil och var rätt snäll sådan. Maredsous ungefär. Trevlig, kvällens bästa.


Ölands öl
Rejält med beska men just inget annat, tyvärr.


Dugges Bältesspännaren
En porter som smakade rejält med kaffe, chokladen fanns där också men det hela kändes ändå rätt vattningt. Kanske var den låga alkoholhaltens fel?


Mikkeller draft beer
Ett avbräck från det svenska temat, en dansk. Jag har hävdat att det inte finns god dansk öl men Thomas pratade att det var det mest intressanta landet när det kommer till mikrobryggerier och att de har alla möjliga stilar. Fast den här ölen gav mig bara mer vatten på min kvarn, inte särledes god alltså.


Hoppas på bättre lycka nästa gång, om Malin arrangerar fler ölningar? En belgisk eller amerikansk afton vore något...

tisdag 8 april 2008

Krossat rekord

Som jag skrev 11:e mars har jag som sport att avsluta säljsamtal fort, svårigheten ligger i att få den i andra änden att tacka och lägga på. Inga bruse-metoder alltså.

Idag ringde det två gånger från Millennium Computers (de där som lovar en digitalkamera om man köper svindyra toner av dem, klicka på länken för att läsa mer om deras metoder), sista samtalet löd:

- [firmannamn] det är Tobbe.
- Heeej! Jag heter [ohörbart tjejnamn] och ringer från Millennium Computers. Hur står det till med dig?
- Vad vill du sälja då?
- Inget, hurså? Vill du köpa något?
- Nej.
- Nehej och jag vill inte sälja något. Tack och hej.


Telefontimern stannade på tio sekunder, nu blir det riktigt svårt att komma ned på fem...

Att de la på så fort och avslutade samtalet beror väl på att de lärt sig vem de kan lura och inte.

söndag 6 april 2008

Långfika

(foto från torsdag)

005 hittad som synes. Lördag knallade vi rätt långt och fikade på någon udde, med mitt namnminne är det redan borta men det var rätt fint där. Totalt gick vi över 17 km.

Idag ville jag till Cykloteket för att kolla efter kraschbyxor från Dianese, vilka inte fanns i butiken så vi gick på en gång igen.

Hittade dock 006:


Testar nya fiskögeobjektivet. ;)


Gick mot Fridhemsplan för att möta upp erik h som ville bli av med ett par dubbdäck, tog in på Café Anna där i närheten, vi hann med en fika själva innan erik & Karin anslöt för en andra fika.

fredag 4 april 2008

Singel i Hellas

Dagen efter det myckna ölandet hade jag planerat in en hojjning i Hellas. Dagsformen till trots tog jag mig till Hammarbybacken strax efter utsatt tid och där var jag själv.

Kollade av happy på mobilen ifall någon gett sista minutenbesked och tänkte precis sticka ut i skogen när johrn kom förbi i arbetskläder och snackade ett tag.

Sen bar det emellertid av ut i Hellas, eftersom jag hittar dåligt tog jag mig via Filosofens grav till Hellasgården och sedan tog jag Gröna mot Solsidan.


Riktigt varmt och skönt, fick ta av mig jackan och köra i underställströja med hängselbrallor utanpå - jättesnyggt. Värmen till trots var det förbannat lerigt, med facit i hand borde jag kört en annan sträcka istället för att kleta dit massa hjulspår till pedetrasters eventuella frustration.


Vände när jag inte kände igen mig på gröna längre (sju kilometer in eller så) och trampade tillbaka till Hellasgården, började köra utför branten vid Nackamasterna men avbröt. Själv, tung skalle och inga benskydd lät som den dålig mix på den stigsnutten.

Hittade några blåsippor intill Hellasgården.


Letade mig tillbaka mot Hammarbybacken via "torra" stigar eftersom jag plaskat av den värsta leran vid badet i Hellas, kom ut vid gläntan intill kolonilotterna vid Björkhagen och noterade att det brann en bit bort i skogen. Ingen människa syntes i närheten så jag slängde cykeln och sprang dit.

Var en inte så dramatisk gräsbrand så jag kostade på mig ett kort innan jag släckte elden.

Stod kvar ett bra tag och kollade så det inte blossade upp igen samt spanade efter folk, ingendera syntes till. Ytlagret var rätt torrt så det hade sannolikt spridit sig om jag inte råkat komma förbi så precis.

Underlig avslutning på en skön, men seg, femtimmarstur. Min första singeltur i Hellas, i dubbel mening.

Univegan funkade bra, måste nog dreva ned den lite dock, gick lite väl tungt. Ska byta bakbromsen snarast, farligt att inte kunna låsa hjulet när man måste hoppa av hastigt och olustigt på illegala Alfonsåberghelikoptrar.

torsdag 3 april 2008

Oliver Twist

Mässa i Stockholm, lite prylar, lite monterflickor, en del bra seminarier och en avslutning på Oliver Twist och en massa god öl. Bra dag! Spanade in OTs tillfälliga sortiment och gjorde upp en plan på förhand.

Öppnade med 90-minute IPA från Dogfish Head, riktigt bra IPA! Gott om humle i den! Fick kommentarer från stammisarna runt baren om bra val och rekommendationer för fortsatt ölning.



Som fortsättning ville jag ha Choklat från Southern Tier men den var slutsåld, alternativet Ryan ó S Imperial Stout från Moylans Brewing Co. fanns bara på 75 cl flaska så det fick bli en "tråkig" Imperial Stout från Left Hand istället. Men den gick ned helt utan knot!


Övertalade (nåja) Markus F och JLarsson att dela på en Hop-15 från Port Brewing, ruskigt trevlig bekantskap även det! I bakgrunden ses JLarsson sniffa det sista från sin andra uppvärmningsöl.

Efter dessa tre kalasöl tyckte jag det var dags att avsluta och beställde in en Double Bastard från Stone Brewing Co., testapparaturen var något belastad vid det här laget så jag kan inte riktigt säga hur den var jämfört med "vanliga" Arrogant Bastard. Hittade dock inte tomheten mitt på tungan jag upplevt med Arrogant så det här kan mycket väl vara det bästa öl jag druckit. Det var droppen för Markus som gick hem. ;)

Även om jag tyckte det var bra nu ville JLarsson att vi skulle öla vidare, så orden "en värdig efterföljaröl till Double Bastard" uttalades till barpersonalen. Herr Larsson höll för etiketten och hällde upp åt mig och bad mig gissa, tråkigt för honom att Hibernation Ale varit min favoritöl från bolaget under julen så jag tog den direkt. :)

Sen kom JLarsson vinglande med ett glas Real.Ale till mig också, jag vet att jag drack ett tidigare på kvällen men testapparaturen var så pass påverkad att jag faktiskt inte kan placera in när den intogs!? Kanske efter Double Bastard? Två glas blev det i vart fall av den, helt ok den med men lita inte på mitt omdömme vid det här laget. :)

Tack för en kul och mycket god kväll, rikard, JLarsson, Markus F och Katta!

tisdag 1 april 2008

Upptäckspromenad

Eftersom jag inte fick cykla knallade runt i terrängen på Högberget och spanade linjer och möjliga spår. Hittade en hel del intressant för framtiden.

Hittade även denna, nummer 004!



Uppe på Högberget finns den här "bunkern", måste vara toppen på skyddsrummet som finns insprängt där. Det måste vara ofattbart stort där inne, vill väldigt gärna gå in och kika någon dag men dörren in är igensvetsad.



Noterade du de två bruna ovanligt släta träden från bunkern? Det är radiomaster, det här är den kortare. Man borde kanske ha hjälm på sig?



Lagom att avsluta med en tuss: