lördag 29 augusti 2009

Åre

Skrivet 2009-09-01

Dags för årets Årevecka. Femte gången i Åre så intresset för att fota och filma var lågt, speciellt som jag filmade massor förra året som jag inte ens orkat redigera än.

Här följer dock några enstaka bilder som behövde tas under veckan...

Tobe kollar in forsen på Bräckebäck.



Obed och pbeijer mekar i början av Hjulingen.



Harri och någon mer cyklar utför Hjulingens sista stigsnutt, fotat medan jag cyklade parallellt på vägen.


Prognosen lovade regn för onsdagen som inte kom, så vi cyklade fast vi tänkt oss vilodag. Prognosen för torsdag var också regn, som inte kom. Fast nu tog vi vilodag ändå. Efter att ha varit i Åre så många år började det bli dags att se något annat än själva Skutan, som Tännforsen.



Klart mäktigt!



På andra sidan växer några riktiga Kalle Anka-julgranar om någon letar. ;)



Färden gick vidare längs med 322:an västerut tills vi hamnade i Trondheim. Där besökte jag Vinmonopolet och köpte åtta öl. Harri köpte några Coca Cola till sin samling. Vi köpte alltså det som är billigt i Norge. ;) En blå Chimay kostar på Systembolaget i Sverige 28,30. I Norge kostar de över 59 SEK, dvs. dubbelt så dyra. Ölhyllan var inte stor, men det var i vart fall kvalité det som fanns.


Dagen efter var vi tillbaka på berget igen, sikten var allt annat än bra!


En bit ned hamnade man dock under molnen. Sen kom det in lite rengmoln så sikten blev än sämre, men skoj för det! :)



På kvällen gick vi på Madonna som sålde sin Italienska glass för 5,- per kula, beställningen blev därför lätt: "Jag tar en av varje utom kokos." 11 kulor glass gör en ganska kall faktiskt. Bäst var citronglassen men chokladen var inte dum den heller!



Pelle behövde ingen citronglass...



Gloryns premiärtur hittade jag ett inplastat kort som gav mig fem poäng i Nalle-Jakten, sedan dess har det suttit mellan ekrarna. Redan första Åredagen påpekade flera att det höll på att lossna men på något sätt lyckades det hålla sig kvar hela veckan och de 50 milen hem igen.


Men nu är det inte mycket kvar av det stackars kortet, får väl anse cykeln inkörd nu antar jag?

Det blev inte fullt så mycket cyklande som jag önskat då en del tid fick läggas hos vårdcentralen (mer om det i ett senare inlägg). Mot slutet kändes det som jag började glänta på en dörr till nästa nivå av DH-cykling med klart mer fart och flyt över stöket, lite surt att åka hem innan man hann kliva genom den dörren faktiskt. Hoppas dörren håller sig lite på glänt till nästa DH-resa... Samt att den resan är lika späckad med kul folk, många gamla vänner som lyckades sammanstråla i Åre den här veckan. Kram på er!

fredag 21 augusti 2009

Idre

Skrivet 2009-09-01

Planen var egentligen att bila upp till Jämtland och knalla triangeln mellan Storulvån > Sylarna > Blåhammaren men tiden blev knapp, vi hade bara från tisdag eftermiddag till fredag kväll. För att slippa lägga så mycket tid på själva bilandet nöjde vi oss med Idre och fjällen där.

Dagen vi kom fram knallade vi upp på Hemmeråsen (869 möh) och hamnade oväntat över trädgränsen och bland renarna direkt.


Det var en fin kväll och utsikten var det inga fel på, här själva Nipfjället (1.192 möh).


Omårdets mest karakteristiska fjäll, Städjan (1.131 möh).


Minst lika oväntat som renarna och kalfjäll var detta extremlåga utkikstorn av samma sort som på Dammsjöberget utanför Ludvika.


Eftersom kvällen fortfarande var ung knatade vi upp på Nipfjället med. Jag gick aldrig till högsta punkten då det började skymma och Anki väntade längre ned, men jag anser mig vara en moralisk bestigare av fjället. Städjan i bakgrunden och lättare att känna igen än från bilden ovan.


Dagen efter startade vi i Gränjåsvallen med siktet inställt på Städjans topp.


Snart nog var vi över trädgränsen och fick fjällkänsla.


Började branta till mot slutet strax innan toppen.



Men rätt snart var vi där.


Hade hittat en flaska Rose på PET-flaska som kändes lämplig att bära med till toppen, skål!


Väl tillbaka vid bilen var frisyren mer naturlig än på mycket länge. Städjan i bakgrunden där vi var tidigare under dagen.



Det värsta med att vandra i fjällen är att få i sig bra frukost...


Tur vi checkat in på Pernilla Wiberg Hotell i Idre Fjäll istället för att fåna runt med tung packning och tält. ;)

Vi var lite trötta på spartanska boenden efter Köpenhamn och seglingen och skämde bort oss lite, klart prisvärt! Speciellt som vi ändå hade behövt lägga motsvarande hög slantar på campingutrustning annars...

Nästa gång hoppas jag dock på lite mer genuin fjällvandring även om Idre var riktigt fint och trevligt!

söndag 16 augusti 2009

Segling och Stockholm

Skrivet 2009-09-01

Dags för ännu en seglats i Stockholms skärgård med Ankis föräldrar och deras båt Cecilia. Som sist väntade några dagar med dagsseglatser mellan frihamnar. Väderprognosen var allt annat än lockande med "kraftigt regn" under några dagar.


Himlen ser också en smula olycksbådande ut...



Den där skutan har aningen mer segelyta än vi har...



På en av öarna växte denna tall.



Genväg genom vassen...


Prognoserna till trots klarade vi oss i stort sett undan regnet, blott en kort skur ramlade ned över oss medan vi seglade. Bidrog till äventyrskänslan och var i min bok ett välkommet inslag.


Samma kväll regnade det också på oss, medan HC Andersen fortsatte förfölja semestern. Alla andra kvällar var det uppehåll även om vi kunde se åska i fjärran.


För det mesta sken solen och Anki läste.



Väl tillbaka på fastlandet gick vi på bio och såg Ice Age 3d med stiliga glasögon. Inte äkta 3D men klart häftigt och rejält med djup i bilden.


Jag har ju börjat snöa in en del på kajak och skulle vilja köpa min egna, högst på önskelistan ligger en TideRace Xcite som jag passade på att prova en sväng. Hade hoppats hitta något med den som jag inte gillade (förutom den höga prislappen) men det är verkligen en trevlig kajak - så vitt jag som amatör kan bedöma.



Sista natten spenderades på Värmdö hos några kompisar till Anki, deras dotter klättrar högt!



Hon var dock inte ensam om att klättra i det trädet...


På kvällen flödade vinet friskt och Anki vaknade rejält bakis. Det fick bli sen avresa från Värmdö med många "kan du stanna" på väg hem. För att roa mig med något tog jag vägen över Knutby till Uppsala, de har inga ortsskyltar där. Stannade på Ica och köpte lite bakfyllesnacks till Anki.

söndag 9 augusti 2009

GoCart

Skrivet 2009-09-01

Mellan semesterutflykterna lyckades vi klämma in familjens årliga dag på GoCartbanan i Grängesberg.


Efter en tight start i finalåket hamnde jag två bakom bror (som jag fick knuffa lite på) men framför Syrrans sambo Johan.



Anki fick snabbt in det rätta Grängesbergsstuket på kepsen.


Systerdotter Hanna blir farlig nästa år!

lördag 8 augusti 2009

Danmark

Skrivet 2009-09-01

Första äventyret på semestern blev en resa till Danmark och Soffe i Köpenhamn, vi tog Ankis bil via Helsingborg/Helsingör. Tyvärr (nåja) betydligt kortare än de 666 km Google uppgav.

I Köpenhamn var det typ +30°C och strålande sol, alldeles för varmt för att turista men det hindrade inte horder av människor från att gå och kolla på "den lille havfrue". Själva råkade vi mest hamna i området och debatterade huruvida vi alls skulle gå och faktiskt se skulpturen eller gå en omväg runt. ;)


Personligen var jag klart mer intresserad av de fyra pelarna av den italienske skulptören Arnaldo Pomodoro som står runt fontänen vid Amaliehaven.



Inte långt därifrån meddelades att man inte får bada, i snor.



Promenaden fortsatte till Ströget där konsten var något mer betingad av tautologi.


En större turistattraktion än den lille havfrue är Tivoli, där vi hamnade relativt sent en kväll. Vad lustigt att komma in på området och upptäckta att där var betydligt tystare och lugnare än på gatan utanför.

Tyst och lugnt kunde man dock inte beskylla berg-o-dalbanorna för. Den gamla klassiska har massor av charm medan den nya var "kort men kärnfull", som Soffe så fint uttryckte det. :D



En annan dag betalade vi dyrt för att ta oss över broarna till fastlandet och hamnade till slut i Billund där Legoland ligger. Massor av ungar så klart men som gammal LEGO-nörd i träda var det skoj att få se Miniland till sist.

Här en bild jag tog i Ankis favortidel av Köpenhamn, Nyhavn.



Samma ställe i Miniland.



I Legoland kan man ta en fika på Pitten...



Fåglarna kändes väldigt stora när de jagade varandra runt Miniland. :D


Bäst med hela resan var sannolikt åkattraktionen "Power builder" på Legoland, programmera din egna åktur med dessa gigantiska industrirobotar! Här är någon annan som åker:




Soffe hade precis flyttat in i ny lägenhet bara någon dag innan vi dök upp, som tack för flytthjälpen bjöd hon sina sherpas på kräftkalas. Vi hade alltså med oss en massa fåniga hattar och kräftor med över till Danmark...



För att inte komma hem helt tomhänt när kräftorna var uppätna stannade jag till bl.a. på Barley Wine och köpte ett gäng flaskor. Notera vad det står på de med gul etikett/svart text, skönt att jag slapp försöka förklara i tullen. ;) De två stora flaskorna kom från den lokala "konsumbutiken", Danmark är ett mycket bättre land ur en ölnördssynpunkt. Återkommer efter provsmakning.


Fast språket... Inte ens danskarna själva begriper det längre:




Tack för gästfriheten Soffe!