söndag 11 april 2010

Projekt sågverk

Har samlat ihop 10-15 m³ ris (köra till majbrasa eller elda hemma?) iklädd T-shirt i det underbara vårvädret, trött på det projektet gick jag till sågverket. Vill få fart på det och prova göra brädor av stock vid tillfälle (ett sidoprojekt är att försöka få bärga ett antal björkstockar som blev kvar efter en timmerbilsvurpa i början av vintern).

Visade sig att allt i sågverket faktiskt går att snurra/flytta på, inget sitter fastrostat trots att allt är täckt av rost. Kanske är det ett mindre projekt än jag var rädd?
Kikar man ut från fönstret längst till vänster i bilden ovan får man se forsen i fulla ställ:
Faktiskt går en del av forsen under sågverket!
Efter att ha letat upp alla manöverpaneler startade den lilla slipmaskinen till klingan, kanske skulle jag våga mig på att försöka få gång motorn till själva sågen också? 30 hk eller 22 kW elmotor, Y/D-kopplad vilket innebär att man har ett startläge och ett driftläge. Men vilket är vilket?
Manöverpanelen är också märkt med 0, Y och D. Men är det bakkanten eller framkanten på spaken som indikerar läget? Och är det Y eller D som är start?
Enklast var helt enkelt att slå på alla strömbrytare fram till manöverpanelen och prova sig fram. Sågklingan rörde sig flera decimeter innan den stannade igen. Visade sig att en 50A-säkring gått vid stolpen där elen kommer till gården.
Jag var rätt glad att ingen av de här 63A-säkringarna gick. :-O
När jag bytt säkringen fungerade slipmaskinen igen, den blev också död efter min provstart.
Här är förresten växellådan som driver sågbordet, tre olika utväxlingar för olika matningshastigheter. Tror jag. :D
En suddig bild för att visa hur stora sågklingorna är. Det var en balansakt att stå intill dem med brusande vatten under så jag hoppas det är ok trots suddet. ;)
Därmed gav jag upp försöken att få sågen att gå, uppenbarligen var jag tvungen att först ta reda på vad som är start (Y) och vad som är drift (D) samt hur spaken ska stå (?, fast eftersom mittläget är start och ändlägena antingen är av eller drift är det lätt att ta reda på empiriskt). Så jag gick in i huset, där fanns tecken efter tecken att det var två och inte en säkring som gått. Nu måste jag skaffa fler 50A-säkringar innan jag försöker få igång sågen... Hoppas även att jag försökte starta i fel läge, annars är vi tillbaka vid stort projekt igen. I virrvarret flyttade jag runt manöverspaken utan att först tänka på hur den stod när säkringarna gick.


Här är en bonusbild på bandsågens märkningar eftersom Mankan undrade över fabrikatet.

7 kommentarer:

//Harri sa...

Lycka til med igångkörningen, hoppas det funkar med nya säkringar.

63-amparna kan du ersätta med rostfria bordsknivar! Inte för inte de heter knivsäkring... ;)

//Harri sa...

Fasen, Y- och Delta-kopplingar har jag ju läst om på skolan i elläran, Både praktiskt och teoretiskt, tur man inte kommer ihåg något!

Trollet sa...

Jag får säga ett sent grattis till inflytten i nya huset! När jag tog mig en sista biltur runt Väsman så råkade jag åka förbi hos er utan att jag visste vart huset låg. Såg ut att ligga jättefint!

Anonym sa...

Sågverk på tomten! Fy fan för dig.... ;-)

Lycka rill!

tillmann sa...

Helt sjukt! Och säkert helt sjukt kul också!

Halvorsen sa...

Hör av dig om du behöver elektrisk/elektromekanisk/mekanisk assistans!

Jarl sa...

Coolt. Fram med stålborste och WD-40 så blir det nog bra snurr på maskineriet!