måndag 23 april 2012

Tumla runt

Fredag eftermiddag ringde Anki till jobbet och meddelade att torktumlaren lagt av kort efter start med en stank av bränt. När jag kom hem tog jag isär del för del i jakt på något bränt. Kretskorten såg dock fina ut så jag grävde vidare.
Hittade till sist en termosäkring som löst ut intill värmepaketet. Ett värmepaket fullt i ludd och med rätt stor träflisa inkilad med en hel del bränt.
Efter rengöring, återställning av säkringen och montering hoppade tumlaren igång igen.
Men säg den lycka som varar. Redan efter några maskiner började det trilskas igen och maskinen stannade efter kort tid. I displayen visades som alltid "F4" men det blev allt svårare att få bort koden. Hade antagit att det betyder "färdig" men en Googling talade om att det egentligen betyder "luddfilter igensatt" på Cylinda-språk.

Eftersom luddfiltret inte ens hunnit börja bli luddigt var det bara att börja skruva igen, trångt om saligheterna.
Efter än mer rengöring och jakt på luddsensor hittade jag till sist dess anslutning till kretskortet. Om anslutningen kortslöts så fungerade maskinen. Själva sensorn (termostat som agerar brytare) kunde jag inte hitta utan att fullständigt demontera hela maskinen, så jag kopplade helt enkelt bort den och lödde en permanent kortslutning.


Det är så klart suboptimalt att köra utan den sensorn, men den tycks ändå inte ha fungerat som den ska de senaste åren. Det finns ett antal säkerhetsanordningar (som den termiska säkringen som löste ut tidigare) så det är ingen fara om luftflödet avstannar.

Efter att ha skruvat ihop maskinen igen så har den nu fungerat en handfull gånger, håller tummarna att den håller ett tag till. Jag menar, den är ju rena barnet som föddes 1995. ;)

Vi har tidigare knappt använt tumlaren, men med en liten Line som byter kläder som värsta rockstjärnan kommer den till stor nytta.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Imponernade Tobbe! Du kan verkligen allt.

Tobbe Arnesson sa...

Verkligen inte, men tack. :)