torsdag 19 juli 2012

Pagaj och paddelpremiär

27:e maj "råkade" jag köpa en kajak. Det blev enklaste Sea Pearl, dvs. en lite mer nybörjarvänlig grönlandskajak med mer plats för fötter och ben. Till en grönlandskajak passar det så klart bra med en grönlandspaddel, en så kallad pagaj. Dessa finns att köpa men är lätt att slöjda till själv. Björn Thomasson (som f.ö. designat kajaken) har en bra beskrivning här.

Gick igen traven med granreglar hos lokala virkeskrängaren och lyckades faktiskt hitta två som var i princip kvistfria. Tog en bunt mått på mig själv, anpassade en bit regel och ritade på bladen.Stora bandsågen (med nytt blad, oj vilken skillnad) fick sen jobba lite.

Sen hyvlade jag ned formen. Gjorde bladen platta/vinklade snarare än rundade, ska ge tystare gång men inte lika bra stöd vid roll etc.. Kul att handhyvla, inte gjort det förr.
Efter handhyvlingen fick den oscillerande valsputsen ta bort än mer material. Även den premiär, funkade fin-fint och var lagom effektiv.
Slutputsning med den billiga slipmusen.
Efter typ fyra timmar och lika många pass var pagajen klar att testas, men det fick lov att vänta. 225 cm lång och 1 132 gram, men det ska slipas mer när fibrerna rest sig efter några nedblötningar.
Ikväll stod planeterna i rätt linje. Premiärpaddling i kajaken blev det också, fast jag haft en lånepaddel hemma.
La i vid bryggan och paddlade upp i Nedre Boten, hälsade på Loforsens gamla kraftverk.
Fick mig även lite kvällsbäver!

Tre bäverhyddor i krokarna, fast jag har bara sett dem här. 
Jag kände mig inte direkt kraftfull som motor i min båt, men jag var i gott sällskap.
Paddlade upp till "grytan" där vattnet från kraftverket väller upp. Underliga strömmar här, lite spännande (men inte osäkert).
Uvbergen.
Himmelskt!

80 minuter och 6,3 km. Lät med flit bli att undersöka strandkanterna, måste spara något till senare.Paddeln funkade fint, men jag måste fixa till ergonomin lite. Paddelbladets rygg blev väl kantig där jag håller händerna.

Nästa byggprojekt blir ett skötbord men sen ska jag bygga en stormpaddel också. En lite kortare och kraftigare variant som ska optimeras för roll och lek.

Inga kommentarer: