onsdag 3 juli 2013

Inför 40-årskrisen

Det är fem år kvar till 40 och jag är i mitt sämsta kroppsliga skick sedan jag började cykla "seriöst" 1999. Konditionsmässigt hade jag min topp 2002-2003 någonstans och teknikmässigt var toppen runt 2006. Sedan dess har varje år varit ett sorgligt konstaterande att "jag förvisso var i usel form förra året men i år är det ännu värre". All anledning att vända denna skuta alltså...

Så jag planerar att sologenomföra Åre Extreme Challenge som 40-årskris, det vill säga 2018. ÅEC är en multisporttävling bestående av 25 km kajak genom fors, älv och sjö, sedan löpning rakt över Åreskutan och ned igen på baksidan (1 000 höjdmeter brant upp följt av lika mycket ned fast genom en hel del våtmark), sedan vidtar 31 km MTB-cykling runt Skutan tillbaka till Åre torg. Vinnaren har att göra sammanlagt fem timmar medan de som raglar in sist har varit ute det dubbla.

Om man bortser att jag rent kroppsligt just nu är ett vrak så är troligen MTB-delen det minsta problemet, kajak kräver en del övning medan löpningen är en riktig utmaning. Det är alltså främst där jag bör fokusera min träning.

Steg ett var att ta reda på min nuvarande form och därmed ha ett mått att förbättra mig mot, så jag ställde upp i den lokala tävlingen Gasenberget Up Hill. 5 km löpning med målet 160 meter högre upp, inte på något sätt jämförbart med Åreskutan men avgjort närmare hemmet...

Från april till idag har jag sprungit nio gånger varv två i motlut, båda motlutspassen innehöll längre promenadsträckor. Inte alls redo för att klara banan springande alltså, men det är bara att ställa upp och skaffa sig en tid.

Vad har jag gett mig in på?
Ett 40-tal löpare på plats.
Ute på sista grusvägssträckan och den riktiga stigningen.

Foto: Thomas NordinEfter 37 minuter, ett getingstick och ett antal förnedrande promenader var jag till sist i mål. Där var luften svart av knott så jag sprang snart ned igen (den delen behöver jag också öva på). All data för tävlingen upp och dito för löpningen ned.Banprofil enligt telefonens GPS.
Karta (dynamisk här).Nu är det bara att fortsätta med löpträning och försöka få in rutin på ett par pass i veckan. 2013 handlar om att komma tillbaka i regelbundet motionerande samt viktnedgång. Nästa år ska jag orka upp utan tanke på promenader. Hösten 2014 ska jag även springa Tjurruset, 10 krävande kilometrar i branta backar och djup lera.

Jag behöver nog inte fem år på mig att komma i ÅEC-skick, så kanhända blir det en tidig start på det projektet - vi får väl se.

10 kommentarer:

Johan Andersson sa...

Du ser ju ut som en yster ungkalv på den sista bilden!!

Tobbe Arnesson sa...

Jag frågade herr fotografen om han fick till bilderna, eller om jag skulle springa om den sträckan. ;)

Anonym sa...

Tobbe jag tyckte du behövde krafterna bättre till loppet:)

Jarl sa...

Det där fixar du lätt.
Ha kul på vägen dit bara.

Phredhe sa...

Bra att börja i tid. Tänkte försöka mig på Tjurruset i år. Träningen har gått sådär...

Magnus A sa...

KÄMPA! Det kommer att bli toppen det där!

Velonavia sa...

Bra där! Siktar själv på comeback på HÅEC 2014! Lycka till

Velonavia sa...

Bra där! Siktar själv på comeback på HÅEC 2014! Lycka till!

Jenny sa...

Kom ihåg att träna på att springa utför i stenig terräng också. Det var den sträckan som nästan knäckte mig när jag körde...

Tobbe Arnesson sa...

Tack för tipset Jenny! Jag har tagit mig tvärs över Skutan några gånger (med cykel), så jag vet vilken djävlig terräng det är.