lördag 8 augusti 2009

Danmark

Skrivet 2009-09-01

Första äventyret på semestern blev en resa till Danmark och Soffe i Köpenhamn, vi tog Ankis bil via Helsingborg/Helsingör. Tyvärr (nåja) betydligt kortare än de 666 km Google uppgav.

I Köpenhamn var det typ +30°C och strålande sol, alldeles för varmt för att turista men det hindrade inte horder av människor från att gå och kolla på "den lille havfrue". Själva råkade vi mest hamna i området och debatterade huruvida vi alls skulle gå och faktiskt se skulpturen eller gå en omväg runt. ;)


Personligen var jag klart mer intresserad av de fyra pelarna av den italienske skulptören Arnaldo Pomodoro som står runt fontänen vid Amaliehaven.Inte långt därifrån meddelades att man inte får bada, i snor.Promenaden fortsatte till Ströget där konsten var något mer betingad av tautologi.


En större turistattraktion än den lille havfrue är Tivoli, där vi hamnade relativt sent en kväll. Vad lustigt att komma in på området och upptäckta att där var betydligt tystare och lugnare än på gatan utanför.

Tyst och lugnt kunde man dock inte beskylla berg-o-dalbanorna för. Den gamla klassiska har massor av charm medan den nya var "kort men kärnfull", som Soffe så fint uttryckte det. :DEn annan dag betalade vi dyrt för att ta oss över broarna till fastlandet och hamnade till slut i Billund där Legoland ligger. Massor av ungar så klart men som gammal LEGO-nörd i träda var det skoj att få se Miniland till sist.

Här en bild jag tog i Ankis favortidel av Köpenhamn, Nyhavn.Samma ställe i Miniland.I Legoland kan man ta en fika på Pitten...Fåglarna kändes väldigt stora när de jagade varandra runt Miniland. :D


Bäst med hela resan var sannolikt åkattraktionen "Power builder" på Legoland, programmera din egna åktur med dessa gigantiska industrirobotar! Här är någon annan som åker:
Soffe hade precis flyttat in i ny lägenhet bara någon dag innan vi dök upp, som tack för flytthjälpen bjöd hon sina sherpas på kräftkalas. Vi hade alltså med oss en massa fåniga hattar och kräftor med över till Danmark...För att inte komma hem helt tomhänt när kräftorna var uppätna stannade jag till bl.a. på Barley Wine och köpte ett gäng flaskor. Notera vad det står på de med gul etikett/svart text, skönt att jag slapp försöka förklara i tullen. ;) De två stora flaskorna kom från den lokala "konsumbutiken", Danmark är ett mycket bättre land ur en ölnördssynpunkt. Återkommer efter provsmakning.


Fast språket... Inte ens danskarna själva begriper det längre:
Tack för gästfriheten Soffe!

2 kommentarer:

//Harri sa...

Fasen, den där robotkarusellen är riktigt grym! :)

Tobbe Arnesson sa...

Ja, synd det var så mycket folk - hade gärna åkt den några gånger till.

Anki tyckte inte om den lika mycket, hon hade flera cm glipa mellan stödbågen och axlarna så hon lättade från sittstödet var gång i hamnade upp-o-ned. :)