onsdag 5 november 2008

Ölprovning


Bjöd över grabbarna på ölprovning ikväll, ville testa nyförvärven för att se om det behövdes köpa fler av någon modell innan de försvinner från hyllorna.

Så Jesper, Harri, Ryddan och jag tog varsin ölkupa och skred till verket. Emil besudlade mitt hem med hämtmat från McD och drack Cola. Köra bil till en ölprovning liksom...


Först ut var Old Guardian från Stone Brewing Co. (11553 på bolaget)

Detta är en Barley Wine på 11,3%. Viss amerikansk beska men ingen IPA eller humlebomb. Riktigt behaglig faktiskt och la ribban för kvällen direkt. Ölet är ofiltrerat och ganska grumligt så det hade ingen direkt lyster i glaset och gav måttligt med skum. Ska nog köpa några till.


Unibroue 17 (11551)

17:e omgången för denna blegiska ale från Kanada på 10,0%. 16 tyckte jag var riktigt trevlig men det är svårt att minnas hur den var mot den här, 17 kan behöva lagras något år då den inte kändes riktigt mogen ännu. Blir nog ett par till av den här med.


Dark Horizon, Second Edition (11587)

En porter från Nøgne Ø på galna 16,0%. Det står på flaskan att man inte ska dricka denna förrän tidigast nästa höst, hoppas den lagringen kan ta ned kolsyran flera hack. Det lär väl inte göra ölet mindre spritigt är jag rädd, det var väl alkoholstarkt. Men trots det en riktigt smarrig porter, nästan i klass med vad Närke Kulturbryggeri producerar. Skulle gärna haft lite mer chokladsmak på den dock, men ändå får det nog bli en flaska till eller två. Det är ju inte direkt billigt, men plåtburken flaskan kommer i gör att det känns lite roligare. Praktiskt att den håller ljuset borta från ölet under lagringen också, nästan så man kan låta de lagras synligt men det är ju inte så bra ur temperatursynpunkt.

Ölet är rejält svart och ger inget skum vid upphällningen.


Double Bastard, 2007 (11554)

Försökte importera Arrogant Bastard förut så när Double Bastard kom till bolaget var det givet att jag skulle ha ett gäng flaskor, köpte 12. Det här är ett riktigt smarrigt öl även om jag minns Arrogant Bastard som bättre.

10,0% kraftig amerikansk ale, det blir inte mycket bättre än så här tycker jag.


Lindemans Kriek, Cuvée René (11560)

Ett spontanjäst körsbärsöl på 5,5%, dvs. man har inte tillsatt jäst utan låtit ölet ligga i ett stort grunt kar där det plockat upp jästsvampar från luften - s.k. lambic. Har dragit mig för att prova den här, dels gillar jag inte sura öl och dels gillar jag inte körsbär. Man kan -med all rätt- undra varför jag köpte de här flaskorna.

Ölet är riktigt rött och skummet får en maskulint rosa nyans, ölet luktar friskt. Var beredd att tungan skulle dra ihop sig och hela munnen frövridas i en sur grimas när jag tog första slurken men allt sådant uteblev, inte alls speciellt surt. Snarare en riktigt fräsch smak.

Bara ett fåtal kvar på bolaget nu, det var några månader sedan det släpptes. Ska nog köpa ett par till.

6 kommentarer:

harri sa...

Doubble Bastard och Old Guardian var klart de öl som gav mest behållning.

Skulle vara intressant att göra ett blindtest på ett lagrat och ett 'olagrat' öl av samma sort och se vilken man skulle föredra.

Tobbe Arnesson sa...

Släpps det fler årgångar längre fram kan vi ordna det.

Ett problem är att ett öl som verkar ha lagrats för länge kan bli makalöst bra om det får lagras något år till.

Jag har en massa Blå Chimay som jag köpte förra hösten för att se hur länge jag vill ha dem lagrade, har dessvärre inte blivit något avsmakande än. Hade tänkt testa en per halvår.

harri sa...

Hur länge är det kvar? :)

Tänkte du utföra blindtest?

Tobbe Arnesson sa...

Tja, jag hade ju tänkt testa en per halvår i tolv år (dvs. jag köpte 24 flaskor). Vet att jag druckit en och gett bort en, men jag kan ha decimerat lagret mer än så.

Ska nog köpa en färsk Chimay och blindtesta någon dag. Undrar om jag ens kan känna skillnad? :)

Mårten sa...

Mmm... ööööl.

Roliga sorter det där. Borde man kanske prova någon gång.

Mickegillarcyklar sa...

Mårten har liksom sagt det som behöver sägas :-)