onsdag 19 november 2008

Mer bilmek

Nu har min stackars bil blivit försummad länge, det är inte utan att den ser lite övergiven ut.Har dock köpt en ny sensor till tomgångsspjället, den gamla blev ju något söndermekad. Det fick bli en piratdel för 1.348,- från en firma i Svedala (orten, inte det folk felaktigt kallar landet Sverige).


Skruvade i sensorn idag innan lunch och nu hoppade bilen glatt igång och gick flera minuter på tomgång, sen hostade den till och varningslampan för motorn började blinka igen. Fan också!

Skruvade undan spjällhuset ännu en gång, börjar kunna den här manövern nu...
Under locket till tomgångsmotorn hittar man en spole och en axel med två magneter. Hade kollat detta i lördags och tyckte magneterna såg ut att sitta fast. Har nämligen läst att de kan lossna.Vid närmare inspektion visade det sig dock tydligt att ena magneten lossnat från axeln.En del rengöring och epoxi senare satt den åter på plats. Nu djävlar ska väl bilen funka!?


Visst, den hoppade igång kalasfint och gick på tomgång i tio minuter, sen började motorvarningslampan blinka igen - gaaaah!

Här är en film på hur spjället beter sig, den första sekvensen är från när bilen gick bra - den andra är inte rätt. Ser ut som spjället fått hjärtflimmer eller något. :(
Ska skruva isär tomgångsmotorn ännu en gång och se så inte magneten lossnade igen, var kanske lite väl ivirg att montera prylarna utan att låta epoxin härda ordentligt? Fast det känns som spjället rör sig som det ska nu - fast jag vet ju inte hur det ska bete sig på en frisk bil förståss. :)

Inga kommentarer: