onsdag 27 januari 2010

Bjurälven

I Strömsunds kommun i norra Jämtland kommer en älv från Norge, Bjurälven. Denna försvinner under mark i några kilometer. Sedan 2007 har ett gäng grottdykare jobbat med att kartera tunnelsystemet. Man har nu karterat 280 meter undervattensgrotta vilket är det största dokumenterade undervattenssystemet i Sverige. Det finns tydligen mycket kvar att utforska.

Här är en teaser från det som filmades 2009, väl värt de tio minuterna att se den!
Film från 2008.

Bilder från 2008.

Dykningarna sker vintertid för vattenflödet är för högt andra tider på året. Problemet blir istället att dykutrustningen fryser, av 144 dyk 2009 frös utrustningen 33 gånger. Jag kan inte föreställa mig hur det är att vara över hundra meter in i en trång vattenfylld grotta när utrustningen fryser. Vänder man sig om i den trånga tunneln rörs bottensediment upp så sikten försvinner. Var är ut? Har jag luft?

I år planeras ytterligare en expedition, jag har lagt till deras blogg i listan över vänner så framtida inlägg kommer synas där när de skrivs. Men läs de gamla inläggen med, mycket fascinerande!

7 kommentarer:

ronin sa...

Hej

det är min lillebror som filmar denna underbara film.

Se och njut !!

vito sa...

Vackert men vilka känslor av klaustrofobi man får :O

Jonas sa...

Fast att regulatorn fryser är ingen superkatastrof, det är sånt som händer när man dyker på vintern.

Man har alltid en extra vid vanlig dykning, de har säkert ytterligare säkerhet. Sen har ju dina dykkamrater extra också.

Men med det inte sagt att jag själv ens skulle fundera på att dyka under de här omständigheterna..!

Tobbe Arnesson sa...

Jo, de har dubbelt av allt med sig. Men ofta verkar allt ha frusit. Båda regulatorerna samt nödtuberna de har placerat ut var 20:e meter. Lösningen är att "kranandas", dvs. bara öppna kranen när man andas in. Kräver viss vanan att inte få panik i de situationerna. :-O

Jonas sa...

Hepp! Det låter ännu mindre som något jag skulle ge mig in på.

Jarl sa...

Hardcore! Jag har dykt en del i vrak och genom kortare tunnlar och "lagom" grunda grottor men det där är långt bortom vad jag skulle vilja prova.. Sen är jag en fryslort också som föredrar varma vatten.. :-) -Dyker du själv förresten Tobbe?

Tobbe Arnesson sa...

Nä, jag kan inte ens snorkla. :D Fast jag har ändå plaskat runt utanför Hurghada och skulle mer än gärna göra om det nu på stört!