lördag 6 november 2010

Bilmek - It's alive!

25:e maj var min bil igång senast, sen har jag inte orkat bry mig om den. Det har gått fint att cykla dit jag ska eller låna Ankis bil. Men nu är det velodromcykling på måndagar när Anki använder sin bil och snart kommer snömodden... Så i söndags började jag meka med bilen.

Jag hade redan konstaterat att det inte var samma fel som sist, så teorin den här gången var att insuget för luften satt igen. Det är de svarta rören i plast som går från överkant till tändspolarna i bilden nedan.Jag konstaterade att det var mycket sot i insuget reda första gången jag tog bort spjällhuset, men insuget sitter så krångligt bakom motorn att jag inte iddes ta bort det för noggrannare rengöring. Efter lite mekande var det dock väck och jag kunde skrapa ur en tjärliknande substans från insugskanalerna ned i toppen.
Insuget tog jag in och började skrapa ur sot. Svårt att komma åt in i rören.
Monterade en gammal eker i borrmaskinen och gick loss i kanalerna, funkade lite så där.
Sen hittade jag någon avlång bit tunt fjäderstål (från ett paraply?) som egentligen bara lät sig böjas åt ett håll, men i borrmaskinen gick det kanon att få ut sot!
Hittade inga direkta fel, dvs. inget var blockerat. Beställde nya stift från Hästbackas och det var nog dags för ett byte. En annan teori var att ett av stiften gett upp (motorn gick från allmänt ryckig till effektlös och törstig).
Köpte även en lång hylsa för att nå stiften, men saknade spärrhandtag av rätt modell. Men ett dörrhandtag (!) passade fint! :) Man ska ju ändå bara dra med handkraft plus ett halvvarv.
De gamla stiften. Nummer två ser ut att vara bränt i keramet, var det boven?
Efter att ha skruvat tillbaka alla 36 skruvar på rätt plats igen startade bilen. Verkade gå fin-fint. Lät den gå på tomgång medan jag slängde på vinterhjul och lossade handbromsen (som så klart rostat under det senaste halvåret).


Sen körde jag till mor & far och hem igen utan problem, inte en ryckning! Kanske, kanske är bilen i fungerade skick igen? På måndag blir det Falun tur-retur, hoppas jag...

6 kommentarer:

Tobbe Arnesson sa...

Nu har den även klarat en tur till Ludvika och hem igen. Totalt fyra resor och sex mil...

Jesper Löfgren sa...

Härligt! Passa på att sälj den nu ;)..

Tobbe Arnesson sa...

Vill du köpa?

Jesper Löfgren sa...

Hmmm... Nej ;)

Unknown sa...

Snyggt jobbat?

Provat snorta det där svarta sotet? ;)

Tobbe Arnesson sa...

Du kan få gräva upp en stash ur vedpannan. ;)