måndag 11 maj 2009

Vårstädning @ LAST

I Götelaborg byggs det Secret Tracks, kallas kort för GST. Jag har också tänkt bygga lite hemliga spår men eftersom LA ligger i Sverige tänkte jag kalla det LudvikA SekreT istället, eller LAST i kortform.

Det är främst två saker som behöver åtgärdas: Det ligger ett antal större vindfäll över stigen som behöver motorsågas. Det växer en massa ungträd som piskar en i skrevet när man kör, behöver klippas.

Eftersom motorsågen är uppbokad för tillfället började jag med det mindre men klart mer frekventa bekymret. Röjsax fabrikat Bröderna Nelsons lånades och surrades på ryggan, sen bar det i lördags av upp till stigarna.Satte en slangbit över själva kllipphuvudet, hade ingen lust att få det i nacken när jag cyklade.Här är värsta partiet, riktigt tight mellan buskarna när man ska fram.Mindre än en kvart senare såg det ut så här.Jag hade bara 2-3 timmar att avvara på lördagen men hann ändå rensa bort alla småträd/buskar intill stigen från botten till 2/3-delar upp. Många klipp blev det. Röjsaxen funkade ganska bra men man fick ta i rätt rejält på de lite äldre ungträden och de riktigt små ville inte klippas, käftarna är inte helt parallella så de slank hellre emellan. Speciellt ungt hallonsnår var besvärligt. En klar fördel med röjsax mot röjsåg är att man kan klippa långt ned nära marken och slippa slystubb som är ett elände när man cyklar. För att inte tala om hur tyst och skönt en röjsax jobbar...

I söndags var vi till Tulavippan, en slags samlad loppmarknad. Där hittade jag en större röjsax med en helt annan mekanism. För bara 90,- blev den min.Istället för käftarna som på en vanlig kontorsax har den nya en kniv som går mot ett mothåll, det gör att även de små slyna lätt klipps av. För de större buskarna är utväxlingsmekanismen till stor hjälp!Eftersom det bara var besvärligt att släpa runt på en cykel i lördags tog jag de nya terrängskorna på en premiärtur. Joggade upp till spåret och mellan stigarna, måste ha sett helskumt ut med någon som var ute och sprang med en gigantisk "bultsax" i näven. :DHann rensa färdigt stigen jag började med i lördags samt fyra till. Här är en grandunge som var besvärlig redan för fem år sedan, man fick stålsätta sig för att trampa upp genom dungen.Fem minuter med saxen och stigen såg sedan ut så här:Den nya röjsaxen var betydligt bättre att jobba med, när man väl kom underfund med att man inte ska pumpa med båda handtagen utan bara det ena - annars ville inte riktigt utväxlingsmekanismen haka i nästa läge. Klarade med lätthet att kapa 3-4 cm tjocka döda grenar, den andra röjsaxen hade problem med 1-2 cm döda grenar. Tall var lättast att klippa och 5 cm rotstam var inga som helst problem.

Totalt tog det mig 5-6 timmar att rensa upp 3,5 km stig som bitvis var riktigt besvärlig. Nu återstår ett hygge på en annan stig där vi i princip slutat cykla för stigen slyat igen, men det är bara 300 meter eller så. Jag gissar att man inte behöver göra om processen på minst fem år. Flera av buskarna var på väg upp från stubbar där man tidigare gått fram med röjsåg, ett par av stigarna är ledmarkerad vandringsled.

Nästa steg för LAST är att motorsåga bort lite vindfäll, sen kommer man äntligen kunna cykla hela stigarna non-stop. Yay!

6 kommentarer:

//Harri sa...

Härligt jobbat! Var helt slut igår, slappade på soffan istället. =)

Tobbe Arnesson sa...

Jag var också helt slut. Hade huvudvärk när jag sprang ut före 17 men den gick över, däremot var jag rätt trött och hungrig när jag kom hem efter 20. :D

ghostbiker;) sa...

äntligen... väntat och väntat.. snart ett år på att någon annan ska ta tag i snåren!! förstår inte varför du inte gjort det tidigare:) ut och rör på dig oftare så rasar kilona snabbare:)

Tobbe Arnesson sa...

Snåren är snåriga, Ludvikas stignät växer bort. Några speciella stigar som önskas rensade? ;)

Per Hagdahl sa...

Härligt! Stigar måste hållas efter...

Morfum sa...

tumme upp.