tisdag 25 maj 2010

Varningslampornas dag?

Är idag på något vis varningslampornas dag? Avloppet till vårt hus ligger lägre än byns avloppssystem så vi har en brunn med en hjälppump, när inte denna fungerar lyser denna röda lampa.


Så var det idag när vi steg upp. En säkring till pumpen har gått men går direkt igen, så nu håller Tekniska Kontoret på att fixa detta och har kallat in elektrikerhjälp. Fungerar inte pumpen kommer till slut golvbrunnarna i källaren att svämma över, sicket skit!


Men det kan väl inte vara varningslampornas dag med blott en lampa? Idag har jag tagit kompledigt och for Linköping tur och retur, nästan framme i Linköping bestämde sig min ryckande motor att nu får det vara nog och slog larm.Sist detta hände gick motorn i nödläge med ytterst begränsad kraft, den här gången fungerade allt som vanligt - frånsett motorns generella ryckighet som blivit allt värre på sistone. Som sist alltså. Stannade och kopplade från batteriet en stund vilket tog bort felmeddelandet men det kom tillbaka så fort motorn började rycka igen.

Eftersom jag var så gott som framme och motorn i övrigt fungerade till synes bra bestämde jag mig för att skita i varningen och fullföljde resan. Så ska man naturligtvis inte göra, men jag är tämligen säker att magnet nummer två lossnat, alternativt att något sotat igen i insprutningen.

Halvvägs hem kändes motorn rätt orkeslös och drog ovanligt mycket soppa, men nästan hemma var den som vanligt igen. Får bli en större isärmekning vid tillfälle, har inte alltför mycket tid över den här veckan.


Vad skulle jag då till Linköping att göra? Jo, jag köpte ett par robotgräsklippare som ska få ta hand om våra gräsytor helt automagiskt.


Med vår totala yta skulle det egentligen räcka med en enda lite större variant, men eftersom ytan är så uppstyckad rekommenderades två av en något mindre variant. Tillsammans ska de klara 6.000 kvm och vi kommer ha ungefär 5.000 kvm.

Igår la jag närmare tre timmar på att klippa halva ytan med en vanlig motorgräsklippare (utan drivning) så det ska bli skönt att kunna lägga sådan tid på cykeltrampande istället.

Visst, med en rejäl åkgräsklippare skulle det gå mycket fortare men då kommer man prismässigt i samma härad som en robot. Lägger hellre några lusentappar extra på att slippa kuska runt med sådant, vi slipper dessutom köpa bensin och olja till robotarna. :)

Nu väntar istället rätt mycket jobb med att installera robotarnas begränsningskablar som ser till att de håller sig på rätt ställen, men det är en engångssyssla så det tar jag gärna!

Vän av ordning undrar kanske varför i hela friden jag åkte till Linköping för detta, det borde väl finnas handlare närmare? Det gör det också, fyra stycken faktiskt. Men ingen av dem var intresserade av våra pengar, till skillnad från Fridtuna skog & trädgård som har väldigt engagerad och kunnig personal och dessutom gav ett riktigt bra pris (inte mot att jag skriver detta, det gör jag för att jag gillar dem)! De är svåra att nå på telefon just nu då de har massor att göra men mail fungerar fint, eller att dyka upp i butiken.

Vill man lära sig mer om robotklippare rekommenderas denna och denna tråd på byggahus.se.

För övrigt gillade jag vägarna 51 och 211 mellan Örebro och Borensberg! Slingriga landsvägar i fin miljö. Första gången jag varit till Linköping, även om jag aldrig var in i centrum.

5 kommentarer:

mzi sa...

Du som har en damm och allt måste akta dig för BÄRVERN. Mot den hjälper inga begränsningskablar.

http://lokaltidningsbesvikelse.blogspot.com/2010/05/bavern-slangde-nisse-i-sjon.html

Tobbe Arnesson sa...

Haha, jo jag läste den för ett tag sedan. :)

Nu funkar avloppsbrunnen i vart fall, tydligen ett relä som inte slog ifrån när pumpen startade vilket överbelastade kretsen.

Jesper Löfgren sa...

Ooohhh... Två robotar... Måste komma och klämma lite på dem tror jag...

Tobbe Arnesson sa...

Two dragons!

Du kan ju vänta till jag hunnit installera i vart fall den ena, förhoppningsvis på söndag...

//Harri sa...

Ser fram att se monstren i action IRL!