lördag 22 maj 2010

Velodrom, dag 1

Äntligen dags för velodromkurs! Efter en timme teori var det dags att börja rulla på banan, få en känsla för att köra obromsat med fixerat baknav (det går inte att sluta trampa) och lite koll på cykeln. Vi skulle bland annat köra slalom mellan några konor och det första jag gör är att sluta trampa när jag ska precisionsstyra...

Men efter ett tag känns det lättare och vi får en och en ta rygg på Alf och bege oss upp i kurvorna, var inte nervös innan men det blev ett rejält adrenalinpåslag av känslan att lägga upp cykeln i doseringen.
Falubanan har 50° lutning vilket är ovanligt mycket för en velodrom, detta då kortsidorna är relativt korta för lokalen är så pass "liten". Men efter bara några varv går det fint att börja slappna av och njuta av G-kraften när man trycker sig genom kurvan. Fränt!


Harri i säkerhetszon på väg att stanna.
Det börjar likna kärlek, banne mig!
Vi fick köra en del övningar i hur en klunga beter sig på bana; att siste man i klungan stannar först, hur man roterar i klungan på lite olika vis och liknande. Sen blev det klart mer svetto, den som låg först i klungan skulle sticka iväg och jaga ikapp klungan igen. Nu märktes det väldigt tydligt att jag inte cyklat på en månad, jag blev yr och började se suddigt. Det tog klart fler varv än jag trodde att jaga ikapp så jag gick ut alldeles för hårt...
Sedan körde vi 1000 meter med stillastånde start på banan, det vill säga fem varv. Jag tog det rätt lugnt för att inte riskera yrsel igen och höll en snittfart på typ 37 km/h (med reservation för suddigt minne). Det går förvånansvärt lätt att hålla hög fart i en velodrom! Harri var några hundradelar snabbare än mig! Morr!

Nästa svettogren var 200 meter med flygande start, först tre varv för att komma i position och fart och sedan järnet sista varvet. Jag blev lite förvirrad och trodde det var ett varv kvar innan det var "järnet"-dags och låg inte alls idealt till, men kom runt det sista varvet strax under 40 km/h. Harri blev även han lika förvirrad men var ändå fyra hundradelar snabbare. Bastard!


Imorgon är det dags för ett par timmar till, jag längtar redan! Det var grumt skoj och rekommenderas verkligen! Kommer bli perfekt vinterträning när snön ligger djup!

4 kommentarer:

Mickegillarcyklar sa...

Kul att testa kan jag tänka mig! Måste vara väääldigt annorlunda mot den mesta annan cykling.

Johan Andersson sa...

Vad stilig du är i din KBCK tröja.

Nypan sa...

Vad stilig du är. Och vilken fin tröja du dessutom har på dig :-)

Tobbe Arnesson sa...

Det var premiär för KBCK-tröjan, den luktade härligt gubbsunk redan efter en halvtimme! Bra skit!