måndag 31 maj 2010

Automower 1/2

Igår spottade jag i knävecken och kavlade upp fingrarna, nio timmar kröp jag runt på alla fyra bland nässlor och nyponrosor och la ned kabel till en av de två robotklipparna. Yikes! Det tog på knän, korsrygg och axlar...


På några ställen grävde jag ned kabeln, som denna lilla diagonal av grusplanen.
Resten spikade jag fast ovanpå gräsmattan med plastspik. Trodde det skulle vara ett elände då vi har massor av sten i marken, men bara två av över 300 spikar gick av! Gräset kommer med tiden växa över kabeln så den inte syns, men i början är det rätt bra att ha den på mattan så man lättare kan efterjustera.
Mitt i krypandet kom ett riktigt stort kryp och gjorde mig sällskap, kroppen var 3-4 cm lång. Aldrig sett något liknande förr! Efter lite Googlande bestämmer jag att det är en av 21 olika klubbhornsteklar (Cimicidae), närmare bestämt en Mörkkantad klubbhornstekel (Cimbex femoratus på latin och Birch Sawfly på engelska) . De vuxna äter sav och i närheten finns en stor björkstubbe som blöder friskt (larverna äter tydligen björklöv och kan vara en riktig plåga i USA).
Den försökte hitta något grässtrå som kunde bära upp dess massiva kropp, men alla strån böjdes och insekten ramlade ned på backen...
...tills den med lite hjälp hittade något stadigare att klättra på.Här är en liten skakig film, mycket inzoomat och upptagen med att se till att den inte kröp in under shortsen så det blev rätt skakigt.


Nu återgår vi till gräsklipparinstallationen, som gav rätt smutsiga händer. Varför kommer jag aldrig ihåg att klippa naglarna innan jag skitar ned mig?
Mor & far kom för att hämta växthuset så det dukades fram glass, varpå vi upptäckte att frysen slutat fungera. Det var flytande glass, men glad ändå!

Som tur var har vi en gammal frys i källaren, så den startades upp och all mat flyttades dit. Hade inte tid att felsöka närmare igår men efter att ha stått urkopplat över natten verkade det inte bättre på morgonen. :(


Åter till klipparen, igen. Jag började kabeldragandet strax efter 11 och 20:17 satt äntligen all kabel och anslutningarna på plats. Det dröjde inte länge innan roboten började vandra runt av sig självt! Rätt häftigt faktiskt!

Den är just nu helt grundinställd och det ska till några guideslingor för att den lättare ska hitta till en del avkrokar, men den har snällt jobbat på över natten och knallade glatt runt på morgonen.Här är en liten kort filmsnutt:

Nu återstår "bara" att installera den andra klipparen också - mina knän, lår och rygg längtar redan! Trösten är att vi inte kommer behöva bry oss om gräsklippning efter det, förutom tre besvärliga småplättar intill bilarna som klipps på ett par minuter och eventuellt något varv med kantgräsklippare. Då törs man även gödsla bort mossan...

6 kommentarer:

tillmann sa...

Jag skulle vara väldigt tacksam om du kunde tänka dig att komma ner till mig på landet och fixa det där med robotklippning där också. Inte så mycket gräsmatta, jag lovar! :-)

Halvorsen sa...

Med tanke på djupet i kabelgrävningen kunde man ju tro att du jobbade som Signaltekniker...

Jonas sa...

Det känns bittert att erkänna, men gräsmattan hemma är nog för liten och för knölig (både ytmässigt och själva konfigurationen) för att en sån där ska funka.

Jag gissar att du tjänar in pengarna de kostat bara på att pilla dig i naveln istället för att klippa gräs, hur stor gräsmatta är det?

//Harri sa...

Klipparen var hypnotisk att titta på! =)

Den där videon på stekeln kommer ge mig mardrömmar i natt! ;)

Tobbe Arnesson sa...

tille: För dig står jag gärna på alla fyra, det vet du!

Halvorsen: Det är ju en signalkabel! ;)

Jonas: Gropig mark verkar inte göra så mycket. Besvärlig planlösning tror sig de flesta ha, men så länge man inte har en massa korridorer smalare än en meter brukar det gå fint. Vi har totalt runt 4.500 kvm gräsmatta tror jag, fastigheterna är på strax under en hektar. De två klipparna får dela på jobbet.

Harri: Bi afraid! ;)

Halvorsen sa...

Förut fick signalarna ha träskor, men det får vi inte mera, kabel ska visst grävas ner...