tisdag 1 juni 2010

Fintrimning

I morse knallade klipparen alltjämt runt så snällt och fint, berömde mig själv för att jag lyckats göra en installation som tycktes funka bra från start. Det skulle jag inte gjort, för det dröjde inte länge förrän jag hörde ett pipande ljud utifrån.

Var kan roboten vara?
Jag gränsade inte av detta snåriga rosbuskbestånd, tyckte klipparen gott kunde få hålla det decimerat och renklippt. Nu hade den letat sig in i mitten och kanat upp på lite gammal växtlighet.
Det var inte så tätt att ta sig in som det ser ut.
När klipparen klättrar upp för mycket på något tror den att den blivit lyft, varpå larmet går.
Tretton minuter senare stod jag gränslad över cykeln och försökte sluta titta på klipparen och trampa till jobbet istället, då lyckades den trycka in sin egna nödstopp under detta krokiga fruktträd. En verklig (o)lyckträff!


36 timmar gick den innan första stopp, sen bara 13 minuter till nästa... Får sätta ett krockskydd under trädet så den inte kommer in där och klippa ur rosbeståndet lite.

Det är verkligen hypnotiskt att stå och titta efter klipparen, svårt att slita sig och komma iväg till jobbet. När jag väl trampat iväg var det svårt att få lårmusklerna att jobba, de första tiotalet tramptag var ren viljestyrka. Mina lår har grum träningsvärk efter söndagens markjobb...

11 kommentarer:

Mickegillarcyklar sa...

Häftigt med robotklippare! Jag har väldigt liten yta att klippa men nörden i mig blir sugen på en dylik!

Halvorsen sa...

Den självklara lösningen är att sänka marknivån så att klipparen går hinderfritt under trädet...

Tobbe Arnesson sa...

Jag tänkte ge det växtnäring så det växer upp. ;)

Tobbe Arnesson sa...

Just det; Micke det finns minst en som skaffat robot med bara 400 kvm matta, men han var bortrest långa perioder... 220 är den minsta Husqvarnan som har automagi och laddar sig själv och den fixar ~1.800 kvm (+/- 20%).

Patrik Skolling Möller sa...

Ha ha!!

Mickegillarcyklar sa...

Jag har max 250 kvm att klippa, fördelat på två ytor, en på vardera sidan (rad)huset och skulle alltså behöva två robotar.
Jag tror jag fortsätter med min muskeldrivna klippare...

Tobbe Arnesson sa...

Ja, det verkar ju rätt onödigt med en robot för det lilla!

Du kan väl bygga om en radiostyrd bil så du i varje fall får lite roligare att klippa? Knivtallriken under Automowern är typ 30 cm bred och har tre ledade korta "brytbladsknivar" som skär av gräset, tror den varvar 3.500 rpm men minns inte riktigt.

Jonas sa...

Tobbe, när sätter du kameran på Automowern och låter den dokumentera sitt jobb?

Ett alternativ är annars att sätta dit en mobiltelefon som livesänder via Bambuser.. då kan du spana från jobbet :)

-j

Mickegillarcyklar sa...

jonas: neeeerd deluxe! :-)

Tobbe Arnesson sa...

Jonas: Jag monterade dit kameran i måndags. ;)

Det borde gå att sätta webbkamera med WiFi och GPS på dem...

Tobbe Arnesson sa...

Just ja, jag fick ett tredje driftstopp igår kväll. Stod och borstade tänderna och spanade på roboten när den plötsligt stannade mitt på gräsmattan, visade sig att jag råkat sätta den i manuellt läge och då åker den inte och laddar när batteriet börjar bli tomt...