tisdag 4 september 2007

Öl på lagring


Det börjar bli lite öl på lagring nu, det är inte bara vin som tycker om att ligga till sig nämligen. Öl med hög alkoholhalt jäser ofta vidare i flaskan och ändrar därmed karaktär. En klassiker att lagra är julölen, men någon sådan har jag så klart inte köpt ännu. Dock har jag 24 Chimay stående, jag ska dricka en var halvår i tio år framöver, så man vet när den är som bäst. Då kan man stoppa undan större mängder och "skörda" dem när de mognat. :)

Övriga på hyllan är två styck Panil Barriquee, två Panil Enhanced , fyra Old Stock Ale, tre Brooklyn Local 1 och tre Cuvée van de keizer.

Denna månad finns det några till nyheter på Systemet som ska inhandlas och ställas på lagring. :)

4 kommentarer:

Skogling sa...

Det verkar jobbigt att spara så mycket goda öler. Jag dricker bara upp dem... :o)

//Skogling

Johan Andersson sa...

Men du saknar ju allt som ens påminner om finess Patrik ;o)

Funderar allvarligt på att göra samma sak. Hoppas och håller tummarna att jag kan komma över två lådor i vår nere i Belgien, då ska jag dela ut lite flaskor till mina vänner, ta 12 flaskor själv och sen kränger jag en låda till någon krögare, förslagsvis den sympatiske Hanna i Barkarby.

Markus F sa...

Men borde dom inte förvaras liggande? (åtminstone dom med naturkork)

Tobbe Arnesson sa...

Det där med om de ska lagras liggande eller stående verkar nästan lika inflammerat som om navet hänger eller står på ekrarna. :)

Fukten i luften och ölen i flaskan ska -enligt teorin- hålla korken tillräckligt fuktig. Man ska i vart fall inte låta de ligga med korken pekande nedåt, då kan den ramla ur.

Flaskorna med kronkapsyler ska absolut vara stående så inte kapsylen rostar.