onsdag 1 oktober 2008

10 år som slav


Idag är det tio år sedan jag började på mitt första riktiga jobb, som datatekniker åt ett webbhotell som då hette Mine Line. Senare köptes det upp av eByrån vilket var ett slags samgående mellan Triona, Mine Line och en reklamfirma jag tyvärr glömt namnet på.

Det började bli snack om att sälja iväg webbhotelldelen som jag jobbade på till en annan stad, så jag bytte till Kontorslandslaget och blev istället konsult med IBM/ABB som kund. Kontorslandslaget blev Koneo och senare bestämde IBM (som i sin tur hyrde ut mig till ABB) att de skulle renodla konsultleverantörerna.

Det ledde till att Elan IT (dotterbolag till Manpower) och Poolia fick slåss om oss konsulter där Elan IT erbjöd mest lön (Poolias VD skällde i princip ut mig på telefon, normalt tog de bara över folk utan "budgivning" sa hon).

IBM var ett stormigt ställe att vara på, folk sas upp, konsulter fick slut på kontrakt och Tobbe blev arbetslös. Ett halvår senare återanställd på samma ställe till betydligt lägre lön, saknade kollegor och med så stel byråkrati att det var omöjligt att göra ett bra jobb. Jag ruttnade rejält och bytte arbetsgivare igen (det var nog en tidsfråga vem som skulle säga upp vem).

Där har jag nu varit dataansvarig de senaste åren och life is great. :)

Någon dag ska jag göra ett kollage över mina visitkort, de har hunnit bli ganska många trots att jag egentligen bara haft tre jobb...

5 kommentarer:

Mickegillarcyklar sa...

Jag känner igen det där. Uppköp, sammanslagningar, kaos, oregelbundna tider, övertid i massor och som grädde på moset den ständiga pressen av hög debiteringsgrad. Livet som konsult är underbart! :-) Det var bättre att köra eget men just nu är även det skönt att slippa måste jag säga. Som småbarnsförälder är det befriande att kunna göra det man ska under fasta tider och nästan utan övertid. Jag "firade" för övrigt 10 år som systemutvecklare förra våren.

Tobbe Arnesson sa...

Vi hade ingen press om hög debiteringsgrad, vi gick 100% på IBM/ABB med undantag för ledighet, sjukdom och utbildning etc..

Jag anställdes för att de andra konsulterna skulle få komma ut på andra jobb, men jag sågs snabbt in i behovet och en kille till efter mig med.

Sen köpte IBM upp Ericssons IT-avdelning och blev 1.000 personer övertaliga, går inte att sparka folk med konsulter så därav åkte vi ut en sväng. Men det behövdes ju någon som jobbade också...

Jesper Löfgren sa...

Jag har för tusan jobbat i snart tre år men har inga såna här spännande historier att berätta... Låter nästan som om du varit en pirat på de sju åren... Grattis på jubileumet iallafall.

Tobbe Arnesson sa...

Var glad att din första arbetsgivare är en stabil och bra sådan. :)

Johan Mölleborn sa...

Jag gillar inte jobb. Jag vill bara cykla.