torsdag 30 oktober 2008

Belsåstornet

15 km söder om Bollnäs finns ett litet samhälle som heter Hällbo, någon kilometer väster därom finns ett pyttesamhälle som heter Bellsbo. Där finns ett berg som heter Bellsåsen (320 möh) och på det berget står Belsåstornet, ett 20 meter högt brandvakttorn med en liten stuga på toppen.

Det låter väl som ett givet utflyktsmål när man passerar Bollnäs? Sagt och gjort...En smärtsam promenad uppför Bellsåsen (jag har grum träningsvärk i benen sedan i måndags) senare ser vi tornet bland de låga molnen. Helt fel dag att besöka utsiktstorn när bergstopparna ligger i moln, men ändå!Hela tornet är en järnkonstruktion, såväl lejdare som "trappsteg" är av järnrör. Minusgrader och låga moln har dessutom sett till att drapera rubbet i en hinna av is. Noll grepp med fötterna så det var inte att tänka på att bestiga det här tornet idag. Gick upp en av fem trappor men det fick räcka. Tom träplattformen ovanför första trappen var snorhal.Stilig fackverkskonstruktion dock!Där uppe i dimman ligger "toppstugan", dit vi inte tog oss idag.


Återbesök vid nästa passage genom Bollnäs, förhoppningsvis med höga eller inga moln och ett torn som inte är täckt av isbark...

Inga kommentarer: