lördag 23 maj 2009

Finnöl och 3 små rum

Dags för de sista två ölen jag fick av Harri. Laitilan Kievari Schwarz och Vakka-Suomen Uudenkaupungin Talviolut. Ingen av dem är värda ett köp i min bok, men jag är ändå glad åt att ha druckit dem - tack Harri!



Nu skulle man lätt kunna tro att Finnöl ≠ Finöl, men det vore att göra det lätt för sig. Så nu skriver jag om ett norskt öl bryggt med svensk hjälp men av finsk typ. Nøgne Ø och Dugges har nämligen tillsammans skapat en Sahti. Råg, vete, svensk ljung, norsk honung och strandmalört ger smak åt ölen.

Den kombinationen lirar riktigt bra tillsammans, faktiskt riktigt bra. Fast man får vara lite försiktig med en alkoholhalt på 11%, funderade hur jag kunde känna mig så påverkad av en enda öl. Tur jag tog en till... Egentligen borde jag ha sparat den, köpte bara två och det finns bara 24 kvar på bolaget i skrivande stund. Men det var så gott...

Nøgne Ø & Dugges Sahti har artikelnummer 11624.



Lördag gav mig chansen att besöka puben 3 små rum i Göteborg, har läst och hört en del om det på Internet tidigare och det kändes som "da shit" för en ölnörd i Götet. Klistermärket på bardisken säger detsamma!



Började kvällen med en Real Ale från Ocean Bryggeriet. Inte riktigt min stil men en bra början på kvällen, kul också med ett lokalt öl. Ljusförhållandena var inte de bästa så det får duga med svart-vitt.



I brist på fantasi tog jag sedan en Delirium Tremens, kändes som en öl man borde ha smakat som ölnörd. Rätt god med gott om mjölksyra, klart mer än någon annan belgisk ale jag druckit.



Nu började det kännas att vi cyklat i fem timmar tidigare på dagen och gäspningarna blev allt tätare.



Dags alltså för en sista öl och sedan hem. Hade siktat in mig på en Nøgne Ø #100 men den fanns inte kyld (3 små rum har skåp med alla flaskor istället för en tråkig lista eller svårstuderade kylar - mycket praktiskt och kul!) så det fick bli något annat. Valet föll på en Stone Ruination IPA. Stone är ett av mina favoritbryggerier men IPA är långt från en favorittyp av öl. Det blir ofta för beskt men Stone hade lyckats balansera upp det riktigt bra, kanske den bästa IPA jag druckit.



3 små rum är helt klart ett ställe att återvända till, Göteborg med för den delen men mer om det senare...

2 kommentarer:

Pelle Hå sa...

När kommer ni tillbaka? Jag är cykel och ölsugen. =)

Tobbe Arnesson sa...

Jasså, nu passar det att vara ölsugen? ;P

Kom på SSSM på lördag, där blir det sannolikt både öl och cykling. :)