torsdag 1 oktober 2009

Slumdog Millionaire & Entre les murs

Ludvika Filmstudio har slagit upp portarna för höstsäsongen. Förra torsdagen visades Slumdog Millionarie. Ingen har väl missat sagan om slumpojken som kan svaren på förvånande många frågor i indiska versionen av "Vem vill bli miljonär". Fuskar han? Under förhören får vi se hans uppväxt i återblickar. Ett par saker stör mig i filmen som det linjära i uppväxt och frågornas ordning samt hur slutet gestaltas i bild och musik, men på det stora hela har regissören till fantastiska Trainspotting gjort det igen. Riktigt bra film!







Idag visades franska Entre les murs, eller "Mellan väggarna" som den heter på svenska. Rejält kritikerhyllad från alla möjliga pålitliga håll. Men ändå sitter jag där i biostolen och undrar när fan filmen ska ta slut. Den handlar om en franskalärare i en åttondeklass med diverse problem. Visst finns där livsöden, ett stofilt skolsystem och revolternade tonåringars okränkbara logik men ändå är filmen lika trist som två timmar lektion i svensk grammatik var på högstadiet.



4 kommentarer:

Unknown sa...

Ja, The Class lyckades vara fantastisk oengagerande, en ren dokumentär hade kunnat göras mer intressantare!

Jesper Löfgren sa...

Filmen som går denna vecka kan jag dock rekommendera.. Enligt mig en bra rulle, ja, om det nu är The boy in the striped pyjamas..

Tobbe Arnesson sa...

Var fick du det ifrån? Den går inte alls. 8 okt Andrea Arnold: Red Road. Den har jag sett, ok men inte så mycket mer.

Anonym sa...

vad jag letade efter, tack