söndag 1 november 2009

Tunnelseende #3

Två gånger tidigare i år har jag gjort misslyckade expeditioner i en viss utfrakttunnel. Tåg körde in i denna tunnel och fyllde vagnarna med malm från gruvan som fanns här. Första besöket saknade jag lampa, andra besöket var isen för bristfällig och vattnet för djupt. I sommar har dock tunnelmynningen dränerats tack vare ett vägbygge och därmed kan man nu vada in med vanliga gummistövlar.

I med ström i pannlamporna och genom gallret alltså...Plaska och traska rimmar väl.


En sidotunnel som slingrade sig uppåt. Ruttet träverk och spår av en del ras nedanför mynningen, vi lät bli att utforska den gången...I taket finns på två andra platser hål där malmen har tappats ned i järnvägsvagnarna. Här ett block med rostig vajer som håller upp en ränna för detta.Jag har sett många olika uppgifter om hur lång denna tunnel är, den längsta har hävdat 650 meter. Det är skitsvårt att ge en bra uppskattning men jag säger 300 meter så är man ganska nära. 150 meter av dessa är vattenfyllda med 2-3 dm vatten. Längst in kunde man ana ljuset från tunnelmynningen så den är i det närmste helt rak. Längst in finns även ett par gamla buffertar så inte tågen brakade rakt in i bergväggen.Påfyllningsplatsen där blocket och vajern ovan finns.En gammal kanna.Fanns en del äldre batterier som ligger och spyr ut sitt innehåll.Något oidentifierbart som för tankarna till handgranater ala första världskriget.Barnarbetare i gruvan? Den här sulan har inte suttit på någon vuxen persons skor...Finns även lite gamla spadar, spett och liknande. Den första halvan är utan slipers men de finns i andra halvan (och är väldigt hala - kliv inte på dem!). Rälsen är inte kvar. Så gott som allt byggt i trä har kollapsat.

Nu hoppas jag på en lång kall vinter så skridskoprojektet får en ny chans, kanske skulle försöka leda bort droppandet som förstörde isen förra säsongen...

6 kommentarer:

//Harri sa...

Det såg ju ut att vara en hel att upptäcka! Man skall inte lita på Flashbacks UE forum! :)

Fast vissa av dom kanske har lite väl höga förväntningar?

Slickade du på batteriet för att kolla om det fanns spänning kvar? ;)

Tobbe Arnesson sa...

Det är inte UE, det är gruvturism. :D

Jag lämnar utforskandet av batterierna till dig...

Patrik Skolling Möller sa...

Du hittade inte någon ram där inne, till mitt nya fixieprojekt ? ;)

Tobbe Arnesson sa...

Inga ramar där, men jag hittade en uppe vid tornet i Björbo dagen innan. Kräver många timmar med tops bara för att få den rak... ;)

Ditt nya projekt förresten, har du ett gammalt?

vito sa...

The Descent.. :)

Nypan sa...

Du kanske kan öpna nattklubb där och bussa upp stekare från Stureplan. Alla nya koncept verkar ju funka på dom.
Gruvor är lite läbbiga tycker jag.

/N