fredag 24 oktober 2008

SMÖF

Dags för årets upplaga av Söderbärke MikroÖlFestival, eller SMÖF kort och gott.

I år har lokalfrågan lösts väldigt smidigt av ett nytt aktivitetscentra byggt intill Söderbärke Folkets Hus. Här serverades fatölen och här spelade bandet. Det var väldigt bra, då kunde man sitta i lugn och ro bland alla flaskölen i Folkets Hus (förra årets band var verkligen ingen hit)!



Årets festival har nästan uteslutande svenska öl, min favorit bland svenska mikrobryggerier är Närke Kulturbryggeri.



Ett glas äkta mjöd från Sigtuna Brygghus.



Med 31 fatöl och ~127 på flaska gäller det att försöka plocka russinen ur kakan, finns inte en chans att kunna testa alla. Tyvärr.



I år åt vi på festivalen, Gulasch lagad på tjeckiska ölet Primator.



Bocka av ölet i listan med omdömme...



På väg tillbaka från baren med ännu ett prov av en ölsort.



Anki och Ryddan tycktes mer gå in för en matprovning än en ölprovning?



Med närmare 20 öl testade började det bli svårt att hålla sinnena vakna...



Ryddan tycks ha hittat en skrämmande öl?



Harri bedömmer färg?



Okej, det får nog räcka med ölprovning för den här gången...


Så vad hade jag då i glaset denna gång?

0. Festivalölet. En experimentbrygd på blott 500 liter av Närke Kulturbryggeri, gjort på en överlevande humlesort från 1600/1700-tal. Tyvärr noterade jag aldrig intrycken av den. Stack troligen inte ut åt något håll? :)

1. Helsinge Svagdricka från Hälsinge Ångbryggeri på 2,3%. Brukar dricka deras Pilsener när jag är i Söderhamn så det var kul att prova något annat. En ljus brygd med rätt svag smak, utom sötman som var stor.

2. Ahlafors Ljusa från Ahlafors Bryggeri. En Pilsner på 5% med kommentaren "gillar Anki". Därför var ju Anki tvungen att börja med denna och jag smakade en mun eller två. Den luktade svett med en underlig smak.

3. Ingvar Vittfares Mjöd från Sigtuna Brygghus. En äkta mjöd på 10%. Finns på bild ovan, så ljus att den mest liknade diskvatten. Smakade som en spritig flädersaft sötad med honung.

4. Unicum Verum Jubileum från Sigtuna Brygghus. En Belgisk Pale Ale på 7,0%. Smakade lite för beskt för en belgisk ale, kanske är det som ger den tillägget "Pale Ale"? ;)

5. Surprise-öl nr. 1. Utsedd till "årets danska ölnyhet" 2006 men Thomas Husing som öppnade flaskan kunde inte läsa vad det hette så namnet gick mig förbi, orkar inte heller Googla fram det. En magnumflaska med ljust öl med mycket skum. Smaklös.

6. CM Dubbel från Byggver Bryggeri. En traditionell ale bryggd efter ett 1700-talsrecept på 4,5%. Öl har utvecklats sedan dess, en rätt mjäkig dryck. Men ändå kul med tanke på bakgrunden.

Nu var det dags att ge sig på de fyra "Baltic Porter" från Närke Kulturbryggeri som närvarade denna gång.

7. Max Golding Starkporter 2006, 7,2%. Svag doft & smak, inget revolutionernade här.

8. Närke Stormaktsporter 2007, 9,6%. Svag doft men riktigt mumsig smak. Bästa ölet jag drack på festivalen!

9. Närke Stormaktsporter 2006, 9,0%. Mer doft i denna men en något spritig och "belgisk" smak. Lustigt att denna som är mindre alkoholstark smakade mer spritigt. Bra men 2007 är markant bättre.

10. Kaggen Stormaktsporter 2007, 9,0%. En gång ansedd som världens bästa öl bland ölnördarna på ratebeer.com men i skrivande stund har den halkat ned på tredje plats. Ändå häftigt att ett svenskt mikrobryggeri är med och slåss i toppen. Ölet är så klart väldigt bra, men jag tycker ändå Närke Stormaktsporter från samma år är liiite, liite bättre.

Det var de fyra det, nu gav jag mig bara på öllistan uppifrån och ned bland de jag hade markerat. För svårt att välja ut de jag helst ville dricka nu.

11. ! (utropstecken) från Närke Kulturbryggeri. En Barley Wine på 8,5%. Besk doft och väldigt fin bärnstensfärg på ölet. Började smaka IPA-beskt men gick över i sötma. Aldrig varit med om att smakerna kommer i den ordningen förut, mycket omtvärt och kul! Gillar denna!

12. Aracuana Rubia Extra Fuerte från Araucana Cerveza, Argentina. Ett Bocköl på 9,2%. Ryddan köpte denna så jag passade på att smaka lite. Smakade mest som spritigt diskmedel med socker.

13. Black Golding Starkporter från Närke Kulturbryggeri. En Baltic Porter på 7,4%. Besk chokladkaffedoft lovade gott men jag tyckte det mest smakade vattnigt kaffe.

14. Nils Oscar Trippel 2007 från Nils Oscar Bryggeri. En Klosteröl på 8,0%. Guldfärg, ingen direkt doft (provat för mycket öl månne?). Fick omdömmet "gott diskmedel" vilket är ganska tvetydigt men så klart ingen direkt höjdare.

15. Oppigårds Old Town Ale 2005 från Oppigårds Bryggeri. En Old Ale på 6,5%. Luktfri och smaklös men gick mot bitter.

16. Smörpundet Porter 2007 från Nynäshamns Ångbryggeri. En Porter med honung på 6,0%. Besk doft med kaffe och choklad, ett mörkbrunt öl. Smakade kaffebeskt med choklad som porter ska men föll mig inte på läppen. Hade nog önskat mig något mer åt smörkolahållet med det namnet.

17. Tiotaggare 2006 från Jämtlands Bryggeri. En Old Ale på 7,0%, ett jubileumsöl. Grumlig bärnstensfärg med besk doft. Smakade kolsyra med vattnig beska.

18. Nils Oscar Coffee Stout från Nils Oscar Bryggeri. En Porter på 6,0%. Minnes inte vem som köpte den men jag smakade lite, fick omdömmet "Irish Coffee-öl" vilket inte var så tokigt.

19. Tokens Clusterbomb från Ölands Gårdsbryggeri. En IPA på 6,0%. Humlehonungsdoft, smaken var rejält besk som en IPA ska vara men utan att bli bitter (jo, det är väl egentligen synonymer men det här är mina anteckningar. Ok?).

20. Struise Rosse 2007 från Struise Brouwers, Belgien. En Belgisk Ale på 6,0%. Gyllene öl med citrusdoft. Smakade kolsyrat citrusale, borde ha förstått att det inte var min smak av belgisk ale på procenthalten, men efter 20 öl var jag väl inte helt skarp? ;)

21. Skebo Herrgårdsporter från Skebo Bruksbryggeri. En porter på 5,0%. Mörk bärnsten med frisk beskdoft. Vatten till chokladkaffe till besk kaffebesk.


22 olika öl på 5½h där varje ölsort var på ungefär en deciliter (dvs. ungefär två liter öl, eller fyra stora starka stark) är lite för mycket. Intrycken började flyta ihop ungefär halvvägs och det blev svårare och svårare att hitta de finare smakerna, något jag är dålig på även när jag är som bäst.

Men kul var det, även om jag inte hittade någon riktig överraskning. Lite besviken att jag inte "hann" med att smaka av några Dugges och några till Skebo Bruk. Låt oss hoppas på nästa år! När vi ändå hoppas på nästa år passar jag på att hoppas på bättre glas. Förra årets kupor var klart mer lämpade än de som var i år, oh well...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Är det obligatorium med orakat ansikte vid ölprovning?

Mickegillarcyklar sa...

Det där verkar ju fantastiskt trevligt (och gott!). Och vad sugen jag blev på öl! Vin är inplanerat till maten men sen blir det lite bira tror jag :-)

Tobbe Arnesson sa...

bruse: Både Ryddan och Anki är ganska släta i ansiktet. Av bryggarna var det nog bara Närke som var skäggig, men det med besked. :D


*micke*: Du är välkommen nästa år om du vill. I år fanns tre öl från Piteå som jag tyvärr inte smakade: Nyckel öl (ljus lager), Dark Swedish Lapland (dunkel) och Nyckel Pilsner. Alla tre från Nyckel-Bryggerier i Piteå.

Skogs Trollet sa...

Bra jobbat för en som tills för ett par år sedan inte drack öl, du har blivit en tocken dära öl-konnäsör:) Ärligt är jag avis för att jag inte lyckades ta mig dit. /Mats

Tobbe Arnesson sa...

Tack och se till att hänga på nästa år!

Anonym sa...

...please where can I buy a unicorn?

Tobbe Arnesson sa...

Konstigaste SPAMet - någonsin?