onsdag 4 mars 2009

Förarbevis


Nu när jag ändå är igång och spammar min egna blogg... Före 1:a januari år 2000 fanns inget krav för att få köra terrängskoter (snöskoter i dagligt tal) annat än att man var 16 år. Då en snöskoter gått från sega gamla Ockelbo till väldigt snabba busmaskiner fanns all anledning att göra något åt detta.

Så sedan över nio år är det nya regler som gäller. Om man tagit körkort (eller traktorkort) innan 2000 får man köra terrängskoter på vanliga körkortet. Men om man tagit kortet senare krävs ett förarbevis och en särskild utbildning för terrängskoter.

Om man tog det frivilliga förarbeviset, kan man fram till utgången av 2010 ansöka att få detta uppgraderat till ett godkänt förarbevis. Precis det jag har gjort, till slut.

Läs mer om detta på Körkortsportalen.

Så nu kan jag köra snöskoter helt lagligt, tog inte vanliga körkortet förrän 2001. Har inte haft snöskoter på flera år men den här snörika vintern har det faktiskt sugit lite i tarmen.

10 kommentarer:

Johan Andersson sa...

Vi delar samma namn och så skiljer det endast en dag (och några år *host host*) mellan oss.

Vilken liten värld vi lever i.

Tobbe Arnesson sa...

Ja, jätteliten!

Syrrans sambo heter f.ö. Johan Andersson. :)

pean sa...

Bra att du tog upp det, jag skulle faktiskt kolla upp hur reglerna var, men hade glömt det. Jag får köra skoter på mitt körkort! Nu ska jag åka upp till Dalarna och åka på safari.

Tobbe Arnesson sa...

Finns undantag för safari:

Undantag vid skotersafari

Du som har körkort eller traktorkort (det har ingen betydelse när det är utfärdat) och är minst 16 år, får köra terrängskoter om du ingår i en grupp på högst tio personer. Förutsättningarna är, att körningen sker inom turistnäringen, att det finns en ledare som har förarbevis och att man kör en sträcka som ledaren har bestämt i förväg.

pean sa...

Mitt planerade safari faller nog tyvärr inte inom de ramarna dessvärre. Till att börja med så har ledaren inte själv något förarbevis, det inte inom turistnäringen och det finns förmodligen inte klar rutt.

//Harri sa...

Finns det någon annat än terrängskoter? Stadsskoter?! ;)

Mickegillarcyklar sa...

Jag får köra på mitt bilkörkort :-) Den här vintern har varit den första som jag saknat MXZan jag sålde för flera år sen. Men i år skulle man haft en riktig pudersläde iofs med all snö vi har. Tänk 150+ hk och redigt lång matta :-)

Tobbe Arnesson sa...

Harri: Sånna där fula tvåhjuliga stadsskotrar som ungarna har istället för mopeder. Finns ju även för vuxna...

Micke: Jag vill ha en fyrtakts touring och grillkorv i packningen. :)

//Harri sa...

De heter ju Scooter. :)

Tobbe Arnesson sa...

Vattenskoter då?