tisdag 10 mars 2009

Fralperna 2006

Augusti/september 2006 var vi ett stort gäng som åkte ned till franska alperna och cyklade en vecka. Jag klippte på hösten ihop en 33 minuter film från den veckan. YouTube har en maxgräns på 10 minuter men nu när jag är medlem på vimeo kunde jag ladda upp den där istället!


MTB: French Alps 2006 from Tobbe Arnesson on Vimeo.

Idag skulle jag nog ha klippt den lite annorlunda, men jag har för mycket oredigerat material (Åre 2008 t.ex.) för att orka göra om det.

Här är filmens tråd på happy och här är resans planeringstråd (med en del bilder).

9 kommentarer:

Mickegillarcyklar sa...

Sött! Men en titt ut genom fönstret tog ner humöret igen...

Johan Andersson sa...

Suck... Jag har cyklat räser i Spanien men aldrig utför i alperna. Skulle ju vara jäkligt häftigt att testa men med tanke på att jag både bryter revben och sliter av bicepssenor i Hellas kan man ju undra hur man skulle se ut efter en vecka där nere.
Sen är jag för feg tror jag.

Tobbe Arnesson sa...

Micke: Det är för att du inte kan vända dig inåt och minnas den där resan, bittert? Nåja, snart Spanien!

Johan: Är du för feg är det nog ingen större fara. :)

Rikard sa...

Hmmm. Har du lust att klippa loss några av sekvenserna som är filmade från cykeln så kan jag testa ttköra dem genom anti-skak-filtret på imovie 09. Jag har en ny videokamera på G och fundar lite på om det funkar bra med mjukvaroIS för cykelmaterial.

Tobbe Arnesson sa...

Kanske någon av dessa filer kan duga för ett test? Annars kan jag leta upp något skakigare åt dig. :)

Det lär gå rätt bra att avskaka med Deshaker för VirtualDub, cruxet gjorde det med mycket bra resultat från deras "Nationaldagen i Hellas".

pbeijer använde det för hans Årefilm men hade inte kryssat ur funktionen som försöker "mjukzooma" så filtret misstar kamerarörelse framåt mot zoomning. Rätt mycket åksjukekänsla på det...

Själv har jag inte orkat pilla med det än just för att man måste labba med ett externt program som skapar nya filmfiler som ska in i redigeringsprogrammet. Smidigt om det funnits en bra sådan funktion direkt i videoredigeringsprogrammet.

Det stora problemet med Fralpfilmen är dock att inte hjälmen sitter stadigt på skallen, med en riktig fullface blir det betydligt bättre!

Vad blir det för kamera? Jag är inte så lite sugen på en vettig HD-kamera som använder SD, men alla konsumentkameror har så usel vidvinkel. Canon HV30 är populär vet jag men jag vill inte ha DV-band och det där med usel vidvinkel kvarstår.

Rikard sa...

Det blir nog nya canon hf20 när den kommer. OIS, HD, etc. Ffa blir det barnkalasfilmer med den men förhoppningsvis tar vi med dne på cykeln ibland med.

JAg har tittat på virtualdub, emn det var windows only och jag vet inte om jag orkar köra parallells igen bara för det.

Tobbe Arnesson sa...

Ta reda på vad de har för "slutarteknik" på den, skulle iofs. förvåna mig om de har rullande "slutare" men har den det blir det gummieffekter när det panoreras snabbt eller skakar. Global slutare "exponerar" hela sensorn samtidigt medan rullande exponerar uppifrån och ned, så om kameran flyttas under tiden sensorn läses av blir det förvrängningar i bilden.

CMOS är annars bättre än CCD, speciellt när man filmar ljuspunkter som, solen, lampor etc..

Personligen tycker jag 40 mm som vidaste vinkel är för inzoomat, var beredd på att backa en del på barnkalasen...

Rikard sa...

Det finns ingen perfekt videokamera, så det är bara att gilla läget. Däremot så finns det vidvinkeladaptrar, och en sådan plus en vettig extern mikrofon blir första tillbehören.

Mina krav var OIS, micingång och vettiga prestanda vid dåligt ljus (inte nödvändigtvis HD). Av nån märklig anledning blev det en utmaning att hitta nått under 10k. Ännu märkligare var att det inte fanns några SD-kameror som kvalade in.

Men jag skall kolla på slutartekniken. Om inte annat som en ren kuriosa.

Tobbe Arnesson sa...

Nej, den heliga graaalen när det gäller kameror tycks långt bort.

Jag är lite småförtjust i Panasonic Lumix DMC-TZ7, men den saknar möjlighet för extern mic. Iofs. bör man ju ändå köra med separat ljudupptagning om man vill vara riktigt seriös. Och använda filmklappa - bara en sådan sak! :D

Fast det jag filmat med den Lumix jag har har funkat bra med interna micen, utom livekonsterter då allt distar sönder. Där är Ixus betydligt bättre.