torsdag 12 februari 2009

El Laberinto del faunoTredje filmen i Ludvika Filmstudios vårprogram var El Laberinto del fauno, eller Pans Labyrint som den heter på svenska. En saga för vuxna. Otäck, skrämmande och vacker. Har sett den på DVD förut men den blev nog bara bättre av att ses en gång till. Trailern säger allt (utan att säga för mycket) så jag låter den tala. Mitt betyg:En annan sagolabyrint på film är den gamla Labyrinth med David Bowie från 1986. Jag hade inte sett den sen jag var liten men köpte den på DVD för ett tag sedan och såg om den. En avgörande skillnad mellan de tu rent filmtekniskt är att 1986 var inget datoranimerat. Allt är gjort på riktigt med dockor och hela balletten. En del effekter känns som jag skulle kunna göra bättre hemma i köket. Men det har verkligen sin charm att se saker "på riktigt".

3 kommentarer:

Jonas sa...

Pans Labyrint är riktigt, riktigt bra. Har sett den två gånger.

Det var 2007 års bästa film för mig tillsammans med Das Leben der Anderen.

2008 är svårare, men Into the wild rekommenderas hur som helst.

Tobbe Arnesson sa...

Das Leben der Anderen var fantastisk, satt och småmös över den byråkratgrå präzision som präglar hela filmen. Speciellt när de väller ur skåpbilen och buggar lägenheten.

Into the wild är också en grum film. Den är från 2007 den med. Anki fick boken när hon fyllde år, ska läsa den någon dag. Ger visst lite mer alternativtolkningar till en del saker. Man kan nog gissa att Chris medvetet försatte sig i en situation där han sannolikt skulle dö. Tydligen var han inte alls långt från bebyggelse och den där bussen hade körts dit där den stod, det fanns alltså rester av en gammal väg på platsen.

Vidare hade han struntat i att ta med både karta och att lära sig mer av hur man lever i vildmarken.

Men en fantastiskt vacker film är det. Även om duschscenen i slow motion och storslagna vyer till panflöjt gärna hade fått klippas bort. Eddie Vedders musik är också fantastisk i den, fick mig tro att jag skulle gilla Pearl Jam men det gör jag inte alls, utom någon UnPlugged-skiva.

Eddie Vedder för oss för övrigt till en annan riktigt bra sagofilm som rekommenderas starkt: Big Fish (ej att förväxlas med rockbandet från Uppsala vid samma namn, även om de också rekommenderas - åtminstone skivan Andar i halsen).

Jonas sa...

Det finns en hel del filmsnuttar på tuben där folk tagit sig till bussen.

På http://outside.away.com/outside/features/1993/1993_into_the_wild_1.html kan man läsa Jon Krakauers artikel om det hela, artikeln som är bas för boken. Har inte läst boken, men artikeln är lång och väldigt läsvärd.

Vi verkar vara överrens om vad som är bra film :)