onsdag 11 februari 2009

Skivbromsmek, på riktigt #2

22:a april 2008 bytte jag bromsskivorna bak på bilen. När jag besiktade nu i januari tyckte de att jag skulle byta fram också? Räcker det inte med ett par skivbromsar som när man cyklar?

Känns det inte lite fel med en istapp hängande från avgasröret? :DNåja. 14:57, nu kör vi!Hm, ska inte drivaxeldamasken sitta fast på den där blanka kladdiga saken? Det måste vara något tillverkningsfel här. När jag köpte bilen satt damaskerna löst, bilaffären fixade till det innan jag köpte den. Ett tag senare hade den ena damasken lossnat igen, vilket jag själv fixade. Nu är de lösa igen (jo, andra sidan var också lös). Va fan, liksom?15:20 är i vilket fall högersidans bromsskiva lös. Inte jättesliten men lite nedsvarvad är den ju.
Tur grejer för att fixa damasken finns på hylla, bara att meka!Det var snart dags att byta bromsklossarna ändå...16:01 är den nya bromsskivan monterad. Strax över en timme för att byta.16:28 och vänstersidans bromsskiva är lös. Begriper inte varför de gnäller över sådana här petitesser? ;)Glidbultarna till oket behövde motioneras på vänstersidan, den ena satt fast som fan!17:35 och båda frambromsarna är fixade. Tog längre tid att fixa vänstersidan, dels för glidbultarna men det var även mer krångel med damasken på den här sidan.


Typ 2:40 tog det att fixa samt delar från Biltema för 987,-. Undrar vad en verkstad skulle ta betalt för att åtgärda samma sak? Om vi räknar lågt och gissar på samma pris för delarna och 800,- per timme så minst 3.500,-. Det är värt att skita ned sig själv ibland...

Nu återstår "bara" att få fart på handbromsen i vänsteroket bak och passera ombesiktning innan veckan är slut. Som vanligt ute i sista minuten men jag skyller på att det var så kallt i söndags, ingen lust att stå i garage då...

5 kommentarer:

Mickegillarcyklar sa...

Bra jobbat men bluäh för krånglande bilar som man måste skruva i :-/

Tobbe Arnesson sa...

Tja, som stillasittande kontorsarbetare med lägenhet är det rätt skönt att ta till nävarna ibland. Faktiskt.

//Harri sa...

Brukar vara lungt bara man kommer igån med mekandet!

Go känsla när de nya prylarna sitter på plats!

Tråkigt när de kommer se rostiga ut igen om ett par månader... ;)

Satt liknande glidbultar på Audin, de kärvade varje år, dock enkla att fixa. Såg på Audiforumet flera som satt smörjnippel på dom så kunde de bara pressa in nytt fett då och då, funkade visst kanon. :)

Erik H sa...

Oj så proffsigt. Hemska minnen från när jag bytte bromstrummorna bak på Audin. Inte minnen som får en att vilja skaffa bil igen.

Särskilt inte när man drar GÄNGPAJ I DEN NYA BROMSTRUMMAN ett kvartal senare...

Tobbe Arnesson sa...

Tack. :)

Jo, cyklar är rätt lättmekade jämfört med mycket annat som står ute och rostar och eländas.