fredag 13 februari 2009

Otur eller klantigt?

Igår fixade jag den krånglande handbromsen, nu var allt klart för efterkontrollen hos Bilprovningen! Här är en liten time lapse från mekandet, det piggar alltid upp!
Hann inte ens äta upp min smörgås i bilen innan det var min tur att besiktiga, det gick fin-fint men inte betalningen efteråt. I onsdags tog jag ut pengar och hade 195,- kvar på kortet men var helt säker efterkontrollen skulle kosta 150,-. Visade sig att den kostade 200,-. Tyckte det hela blev en smula pinsamt men jag hade 120,- kvar i plånboken så jag bad att få betala halva summan kontant och den andra med kortet. Fast när jag knappat in koden till kortet dök det illavarslande meddelandet "Medges ej" upp.

För att slippa krångla mer bad jag dem fakturera mig, kostade en femtilapp extra. Femtilapp rimmar med fattilapp...

Visade sig bara vara 83,- kvar på kortet, något måste ha dragits sent eller så läste jag tokfel på kontoutdraget i onsdags. Dagen till ära vill man ju gärna skylla på otur, men jag tycker ändå det var klantigt.

Oh well... Nu är bilen laglig iaf., så när som på det tillfälliga skattekvittot som inte ville fastna på nummerplåten. -21°C är visst ingen bra temperatur för klister...

12 kommentarer:

Jonas sa...

När man kör filen sådär fort så ser du grymt effektiv ut!

Jag har tre skattemärken som med hjälp av en kylskåpsmagnet sitter fast på kylskåpet, är ganska dålig på att sätta dem där de ska vara.

Har kört utan i långa perioder utan kommentar från lagens långa arm, det syns ännu mer än att bara ha ett gammalt :-)

Tobbe Arnesson sa...

Jag är grumt effektiv (när jag väl får fingrarna ur)! ;)

Skattekvitto känns rätt förlegat faktiskt. Antar polisen ändå alltid slår upp regnummer på datorn när de kollar, lär ju framgå där om bilen är laglig eller ej.

Rikard sa...

Jag har iofs varit med om att bli stoppad pga av gammalt märke, men det var nog bara ett svepskäl de använde för att motivera att de stoppade oss =)

Klickade man på Hq-knappen så blev filmen dessutom tokigt skarp för att vara youtube.

Tobbe Arnesson sa...

HQ is the way to fly.

Med kameran på stativ blir det rätt bra bild faktiskt, tror jag hittat rätt nivå på komprimeringen. Inte för stora filer men ändå HQ på YT.

//Harri sa...

Cool time-lapse!

EXAKT samma moment jag fick göra på Audins bakbroms! Fast jag hade inget sånt där 'fancy pants' verktyg för att skruva bromscylindern ur och i oket.

Ett tag funderade jag på att försöka montera dit en fjäder som drog tillbaka vipp-armen för handbromsen. Problemet var efter 'massagen' funkade det bra ett tag men sedan kärvade den ihop. Med en fjäder hade armen inte kärvat så snabbt igen då den rört sig i hela slaget varje gång.

Tobbe Arnesson sa...

Det sitter en fjäder på mitt ok för det ändamålet. Nu har jag dessutom fyllt bussningen med rostlösare, olja och fett. I den ordningen.

Skulle bli förvånad om det kärvar ihop igen någon gång snart...

Tobbe Arnesson sa...

PS: Verktyget kostar bara en hundralapp på Biltema.

gubben sa...

Du vet väl att det är fredagen den 13e

Tobbe Arnesson sa...

Tydligen funderar man på att slopa skattemärket nu, det skulle spara in 50 mille per år. Polisen ogillar förslaget eftersom det skulle försvåra kontrollen för dem, tydligen har inte alla bilar terminaler för att kolla fordon.

Läs mer hos SVT Rapport.

harri sa...

Vet inte vad terminalerna kostar men nog borde man kunna köpa in en bunt sådana för mindre än vad de 50 mille som skattemärket kostar per år?

Men det går väl i en annan budget...

Anonym sa...

Grejen med skattemärken är att man inte behöver mata in regnumret i någon dator för att kolla det, det räcker med att kasta ett vant öga så ser man direkt om bilen har betalt skatt eller ej. På detta sätt hinner polisen kolla av en massa bilar varje dag, skulle de behöva använda dator så skulle det nog inte alls bli så många.

Huvudsyftet är dock inte att jaga folk som glömt betala skatten utan att få tag i grövre brottslingar, dessa glider nämligen ofta runt i halvrisiga oförsäkrade bilar.

Den bästa lösningen vore dock att ha kameror på polisbilarna som automatiskt läser av regskyltar och synkar med en databas över "misstänkta" fordon. Men det kostar pengar såklart.

Tobbe Arnesson sa...

Jo, så är det nog.

Synd att det inte verkar bli något av snittfartsuträkningarna mellan fartkameror, apropå kameraövervakning. Som det är nu är det få som håller hastighetsbegränsningen mellan två kameror.

Men först måste man göra bilens ägare ansvarig för vad ens bil gör...